Χρέος τιμής στην ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

Χρέος τιμής στην ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί εθνικό ορόσημο και μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας, διδάσκει και παραδειγματίζει πώς ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες προκλήσεις των καιρών.

Ήρωες όπως ο Παύλος Μελάς, ο Καπετάν Άγρας και πολλοί άλλοι, έδωσαν και τη ζωή τους για να διαφυλάξουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, θυσιάστηκαν σε έναν ιερό αγώνα που δεν ήταν υπόθεση μόνο των Μακεδόνων, αλλά, ολόκληρου του Ελληνισμού.

Με τη θυσία τους κέρδισαν το μοναδικό προνόμιο, να δώσουν τη ψυχή τους για την ελευθερία και την πατρίδα.

Τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, τίμησε σήμερα, Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, όπως κάνει άλλωστε κάθε χρόνο, οι Πατέρες και το εκκλησίασμα του Ιερού Ναού του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά την θ. Λειτουργία τελέστηκε Δοξολογία από τους Πατέρες του Ναού, οι οποίοι στο τέλος μαζί με τον ευσεβή Λαό που μετείχε έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και τραγούδησαν το γνωστό εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή…», με τις παιδικές και να στέλνουν το μήνυμα της ελπίδας και της διαφύλαξης της πολύτιμης παρακαταθήκης των προγόνων μας.

Στο λόγο του ο Αρχιμ. π. Μακάριος λόγω της σημερινής αλήστου μνήμης ημέρας ανέλυσε σύντομα περιεκτικά τον ένδοξο αιματηρό αγώνα και τις ηρωικές μορφές των Επισκόπων Γερμανού Καραβαγγέλη και Ιωακείμ του Γ, του Παύλου Μελά, του Ίωνα Δραγούμη, του Καπετάν Άγρα και Ράμναλη και άλλων πρωταγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα.

Η θυσία όλων αποτελεί φωτεινό φάρο μνήμης για τις επερχόμενες γενεές, τόνισε χαρακτηριστικά, και αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσαν ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β’ Χρυσοφάκης και ο άξιος διάδοχος του Μητροπολίτης κ. Άνθιμος για την Μακεδονία μας!

Καθώς και κατα την τελευταία του επίσκεψη στα Μακεδονικά ποτισμένα απο αίμα ηρώων κ μαρτύρων χώματα, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

«Ο Mακεδονικός Aγώνας αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία.X