Τα Χριστούγεννα μέσα από τα μάτια των παιδιών μας

Τα Χριστούγεννα μέσα από τα μάτια των παιδιών μας

Η Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης, η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο πλούσιες μουσικές, πολιτιστικές, πνευματικές και ενοριακές δραστηριότητες, αλλά και σπουδαίες εκδηλώσεις, δεν θα έμενε αμέτοχη σε όλη αυτή την ευλογημένη περίοδο του Αγίου Δωδεκαημέρου. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει, μουσικά και πνευματικά, από την εορτή των Χριστουγέννων, η οποία χαρακτηρίζεται από τον Ιερό Χρυσόστομο «Μητέρα όλων των εορτών».

Έτσι, στις 15 Δεκεμβρίου 2019, αμέσως μετά τη θ. Λειτουργία, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρα Ελευθερίου, μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς, παρουσίασε τη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση εντός του Ιερού με τη συμμετοχή όλων των Μουσικών Συνόλων του Ιερού Ναού. Περιλάμβανε ψαλμούς, παραδοσιακά Κάλαντα από όλη την Ελλάδα αλλά και παιδικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Οι χορωδίες, τα Τμήματα και τα Μουσικά Σύνολα, τα οποία έλαβαν μέρος στην όμορφη γιορτή αποτελούν: ο βυζαντινός εκκλησιαστικός «Φώτιος ο Μέγας» υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη κ. Στυλιανού Ζαχαρίου, Πρωτοψάλτη του Ναού, η Παιδική Χορωδία «Αγγελικές Φωνές», υπό την διεύθυνση της Καθηγήτρια Μουσικής κ. Χρύσας Καβάση και μαθητές του Τμήματος Εκμάθησης Πιάνου, η Χορωδία Παραδοσιακών Τραγουδιών υπό τη διεύθυνση του Μουσικού κ. Μιχαήλ Αναστασίου και ο Κύκλος Κυριών και Δεσποινίδων μελέτης Αγίας Γραφής, η Χορωδία της οποίου πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του.

Συμμετείχε, επίσης, και τα Κατηχητικά του Ναού παρουσιάζοντας με μικρό θεατρικό δρώμενο τα Χριστούγεννα μέσα από την ελληνική αλφάβητο. Ομιλητής-Αφηγητής ήταν ο κ. Νίκος Παπαχρήστος, Πολιτικός Επιστήμων και Αναγνώστης του Ναού.

Στο τέλος απονεμήθηκαν τα διοριστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στους νέους κατηχητές, οποίοι έκλεισαν την εκδήλωση με χριστουγεννιάτικα τραγούδια ενώ λίγο πριν τιμήθηκαν τρεις απερχόμενες Κατηχήτριες με το Ιερό Εικόνισμα του Αγίου Στυλιανού, Προστάτου των Βρεφών για την όλη τους προσφορά στο πνευματικό έργο της Ενορίας.

Παράλληλη με την γιορτή αλλά και γενικότητα την περίοδο των Χριστουγέννων λειτουργεί έκθεση με χριστουγεννιάτικα είδη και προσφορά ροφημάτων και εδεσμάτων, τα έσοδα των οποίων θα ενισχύσουν την λειτουργία του ενοριακού συσσιτίου.

Εκ μέρους των Πατέρων του Ναού ο π. Μακάριος ευχαρίστησε όλες τις Χορωδίες, τα Τμήματα και τα Μουσικά Σύνολα, για τη χαρά και την αγάπη που εκπέμπουν με την παρουσία τους και τόνισε για τον επερχόμενο εορτασμό της Θείας Γεννήσεως του Κυρίου, ότι μία νέα συμφωνία μεταξύ Θεού και ανθρώπων ξεκινά, με τον ερχομό του Σωτήρα Χριστού στον κόσμο, γεγονός που εορτάζεται πανηγυρικά από την Αγία μας Εκκλησία. Σε αυτή τη νέα αρχή, τη νέα συμφωνία, έχουν θέση όλοι, όσοι πιστεύουν στον αληθινό Τριαδικό Θεό, προτρέποντας τους πιστούς να προετοιμάσουν την καρδιά τους για τη γέννηση του Χριστού.X