Εν μέσω του Σταυρού τιμήθηκαν οι εν Μικρά Ασία Άγιοι Μάρτυρες

Εν μέσω του Σταυρού τιμήθηκαν οι εν Μικρά Ασία Άγιοι Μάρτυρες

Την Κυριακή, προ της υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, 11 μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σπουδαίο εορτολογικό σταθμό του εκκλησιαστικού έτους,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων χοροστάτησε του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης.
 
Μία ημέρα πριν, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος κόμισε τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου στον προαναφερόμενο Ναό προς ευλογία των πιστών, το οποίοι θα παραμείνει προς προσκύνηση μέχρι το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας (Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου) , όπου καθημερινά τελούνται Ιερές Ακολουθίες.
 
Παράλληλα, μέσα στο σταυροαναστάσιμο κλίμα της εορτής της Υψώσεως, τιμήθηκε, όπως έχει ορίσει η Εκκλησία της Ελλάδος, η σύναξη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων Αγίων Αρχιερέων, Κυδωνιών Γρηγορίου, Ικονίου Προκοπίου, Μοσχονησίων Αμβροσίου και Ζήλων Ευθυμίου και των συν αυτοίς χιλιάδων μαρτύρων εν Μικρά Ασία και Πόντω. Προς τούτο ανεγνώσθη, προ της απολύσεως, υπό του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι.Μ.Θ. Παν. Αρχιμ. Φωτίου Ζαρζαβατσάκη, η σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.
 
Ο π. Φώτιος ευχαρίστησε, για ακόμη μία φορά, εκ μέρους του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου τον άγιο Λαγκαδά για τη μεγάλη αυτή ψυχοστηρικτική ευλογία της μεταφοράς του τεμαχίου του Τιμίου Ξύλου στην Ενορία του Αγίου Φωτίου και γενικότερα στην Θεσσαλονίκη, για να δεχθεί την ευγενική αντιφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνος.
 
Να σημειωθεί ότι εψάλλησαν με κατάνυξη οι ύμνοι και τα απολυτίκια για τον συνεορτασμό του Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των εν Μικρασιατών Αγίων από τους χορούς Ιεροψαλτών υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Γεωργίου Ανδρικόπουλου και του Λαμπαδάριου κ. Μιχαήλ Αναστασίου.
Στο τέλος, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, προσευχόμενοι άπαντες για την ανάπαυση αλλά και τη δικαίωσή τους!


X