Ο εορτασμός του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Ο εορτασμός του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Με αισθήματα πνευματικής αγαλλιάσεως, θρησκευτικής ευλάβειας και σεβασμού προς τον σύγχρονο ομοληγητή της πίστεώς μας Λουκά τον Ιατρό, οι πιστοί του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης εόρτασαν την ιερά μνήμη του αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, Ιατρού του θαυματουργού.

Η ως άνω Ενορία τιμά τον θαυματουργό Άγιο ιδιαιτέρως καθιερώνοντας την εορτή του ως δεύτερη πανήγυρις, μιας και στον Ναό βρίσκεται αποθησαυρισμένο τεμάχιο του Ιερού του Λειψάνου για τη μόνιμη αγιαστική ευλογία των πιστών καθώς και Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο, που βρίσκεται στο δεξιό κλίτος του Ναού.
Την Κυριακή 9 Ιουνίου τ.έ. τελέσθηκε πανηγυρική θ. Λειτουργία με τη συμμετοχή Πατέρων της τοπικής Μητροπόλεως ενώ τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο εκπροσώπησε ο Παν. Αρχίμ. Αντώνιος Πακαλίδης, ο οποίος προέστη της λατρευτικής συνάξεως και κήρυξε τον θείο λόγο.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ιερά λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Λουκά και του Ιερού του Λειψάνου στους κεντρικούς δρόμους περιμετρικά του Ναού, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Στρατού του Γ’ Σ.Σ., των Προσκόπων και πλήθους πιστών. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν προ του τέλους της λιτανείας οι πιστοί με τους Πατέρες γονάτισαν όταν ανεγνώσθη η ευχή του Αγίου υπέρ υγείας.
Παραμονή της εορτής του τιμώμενου Αγίου, το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία ενώ οι Πατέρες έψαλλαν με συγκίνηση τα εγκώμια του Αγίου Λουκά, ο βίος του οποίου συγκλονίζει και φωτίζει τις ψυχές όσων επικαλούνται την πρεσβεία του. Άλλωστε ο Άγιος Λουκάς τίμησε την επιστήμη της ιατρικής προσφέροντας ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του σε όλους τους πάσχοντες, δοξάζοντας παράλληλα το τιμημένο ράσο κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, προς δόξαν του αληθινού Τριαδικού Θεού.
Ανάμεσα στους άλλους, στις λ. Ακολουθίες συμμετείχε ο Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδας Παπαδόπουλος με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι στηρίζουν εμπράκτως τις ανάγκες του Ενοριακού Συσσιτίου.


X