Ιερά Αγρυπνία επί την Ιερά Μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

Ιερά Αγρυπνία επί την Ιερά Μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά και γεραίρει στις 2 Δεκεμβρίου τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, του διορατικού και θαυματουργού, του οποίου μεν η επίσημη Αγιοκατάταξη στις Δέλτους των Αγίων της Εκκλησίας μας εγένετο προ ολίγων ετών, εν τούτοις, στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας αποτελούσε ήδη μία αγιασμένη μορφή προ της κοιμήσεώς του.

Η Ενορία του Αγίου Φωτίου εόρτασε λαμπρώς τη μνήμη του Αγίου Πορφυρίου, με τους Πατέρες να τελούν Ιερά Αγρυπνία, παραμονή της εορτής, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας.

«Ο Άγιος Πορφύριος από τη νεαρή ηλικία πόθησε την αγιότητα. Αξιώθηκε από τον Δωρεοδότη Κύριο να καταστεί δοχείον της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Ζούσε την εν Χριστώ ζωή και με τον ασκητικό τρόπο της αγίας του βιωτής είχε καταστήσει την Πολυκλινική Αθηνών ως ένα μικρό «Άγιον Όρος», ωσεί «Καυσοκαλύβια». Είχε μετατρέψει ένα πολυσύχναστο σημείο της καρδιάς των Αθηνών σε ένα Αγιορείτικο Ησυχαστήριο.

Ανέπαυε ο Άγιος πολλές ψυχές, τις οποίες οδηγούσε εις νομάς σωτηρίους, μεταφέροντας σε όλους τον Παύλειο λόγο: «Εἴτε οὖν ἐσθίετε εἴτε πίνετε εἴτε τι ποιεῖτε, πάντα εἰς δόξαν Θεοῦ ποιεῖτε», τουτέστιν: «Είτε λοιπόν τρώτε είτε πίνετε είτε οτιδήποτε πράττετε, πάντα για τη δόξα του Θεού να τά πράττετε (Α’ Κορινθίους 10,31).X