Ευλαβικό κερί στους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα

Ευλαβικό κερί στους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα

Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί εθνικό ορόσημο και μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας, διδάσκει και παραδειγματίζει πώς ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες προκλήσεις των καιρών. 

Ήρωες όπως ο Παύλος Μελάς, ο Καπετάν Άγρας και πολλοί άλλοι,  έδωσαν και τη ζωή τους για να διαφυλάξουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, θυσιάστηκαν σε έναν ιερό αγώνα που δεν ήταν υπόθεση μόνο των Μακεδόνων, αλλά, ολόκληρου του Ελληνισμού.

Με τη θυσία τους κέρδισαν το μοναδικό προνόμιο, να δώσουν τη ψυχή τους για την ελευθερία και την πατρίδα. 

Τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, τίμησε σήμερα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021,  όπως κάνει άλλωστε κάθε χρόνο, οι Πατέρες και το εκκλησίασμα του Ιερού Ναού του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά τη δεύτερη θ. Λειτουργία τελέστηκε Δοξολογία από τους Πατέρες του Ναού, οι οποίοι στο τέλος μαζί με τον ευσεβή Λαό που μετείχε έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και τραγούδησαν το γνωστό εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή…», με τις παιδικές φωνές να ξεχωρίζουν και να στέλνουν το μήνυμα της ελπίδας και της διαφύλαξης της πολύτιμης παρακαταθήκης των προγόνων μας.

Στο λόγο του ο Αρχιμ. π. Μακάριος λόγω της σημερινής αλήστου μνήμης ημέρας ανέλυσε σύντομα την Ευαγγελική Περικοπή και μίλησε περιεκτικά για τον ένδοξο αιματηρό αγώνα και τις ηρωικές μορφές των Επισκόπων Γερμανού Καραβαγγέλη και Ιωακείμ του Γ, του Παύλου Μελά, του Ίωνα Δραγούμη, του Καπετάν Άγρα και Ράμναλη και άλλων πρωταγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα.

Η θυσία όλων αποτελεί φωτεινό φάρο μνήμης για τις επερχόμενες γενεές, τόνισε χαρακτηριστικά, και αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσαν ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β’ Χρυσοφάκης και ο άξιος διάδοχος του Μητροπολίτης κ. Άνθιμος για την Μακεδονία μας.

«Ο Mακεδονικός Aγώνας αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Χάρη στον Μακεδονικό Αγώνα διασώθηκε η ελληνική συνείδηση της Μακεδονίας» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η ιστορική μνήμη δεν αποτελεί παραχώρηση στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αλλά ευλαβικό κερί που τονίζει την ευγνωμοσύνη μας προς τους εθνικούς μας ήρωες και τονώνει το ηθικό και πατριωτικό μας φρόνημα».

Μετά τη Θ. Λειτουργία τελέστηκε αγιασμός για την έναρξη των ενοριακών, πνευματικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, παρουσία όλων των υπευθύνων των Τμημάτων, καθώς και των νέων κατηχητών και κατηχητριών, που θα λειτουργήσουν φέτος, μετά την αναγκαστική αναστολή λόγω της πανδημίας.

Οι Πατέρες ευχήθηκαν καλή, καρποφόρα και δημιουργική χρονιά με τις πρεσβείες του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, δωρίζοντας σε όλους από μία Εικόνα του Προστάτου της Ενορίας.X