Χορωδίες

Βυζαντινή μουσική: είναι η εξέλιξη και η καλλιέργεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής, της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που μεταφράζεται κι απαρτίζεται αποκλειστικά από ελληνικά κείμενα ως μελωδία. Είναι η μόνη μουσική στην παγκόσμια ιστορία με αδιάκοπη μελωδική παράδοση (1500 χρόνων”).“Οι αρχαίοι ύμνοι, ειδικά όπως διασώθηκαν στο Άγιον Όρος,φέρουν μια καταλληλότητα και ομορφιά,την οποία δεν μπορούν να φθάσουν άλλες μεταγενέστερες συνθέσεις”.Είναι αναμφίβολα ένα από τα ελάχιστα υπερχιλιετή μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, μια πανδαισία μουσικών χρωματισμών,η οποία έχει πλέον την δυνατότητα να ενσαρκώσει με χαρακτηριστικό τρόπο οποιοδήποτε ανθρώπινο συναίσθημα (χαρά, λύπη, χαρμολύπη, δέος, κατάνυξη).Είναι το αιώνιο τραγούδι της Ελληνικής ανατολής που συνδέεται με την παραδοσιακή μουσική και αποτελείται από τα δημοτικά τραγούδια τα οποία σε συνδυασμό με την Εκκλησιαστική μουσική, αποτελούν την συναισθηματική έκφραση και πολιτιστική ταυτότητα ολόκληρου του Ελληνικού λαού.Μέσα σ’ αυτήν την μουσική παράδοση είναι καταγεγραμμένη και σφραγισμένη η Ελληνική αυθεντικότητα,τα όσα βίωσε στα πέτρινα χρόνια της σκλαβιάς, της πείνας, του πόνου αλλά κυρίως της Ελευθερίας και της χαράς στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους λαούς ότι η Ελλάδα ζει μέσα από τους ύμνους της εκκλησίας και τα τραγούδια της.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΦΩΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Ο Βυζαντινός Εκκλησιαστικός χορός ‘Φώτιος ο Μέγας’ με ιδρυτή και χοράρχη τον πρωτοψάλτη κ.Στυλιανό Ζαχαρίου ιδρύθηκε το έτος 2008.

Αποτελείται από εκλεκτούς ιεροψάλτες που διακονούν το αναλόγιο του Ιερού ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της ιεράς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διακρίνονται για τα μουσικά τους βιώματα,την καλλιφωνία,την άριστη μουσική  κατάρτιση,το πηγαίο και αστείρευτο μεράκι για τη μουσική παράδοση και την άψογη μεταξύ τους συνεργασία, ερμηνεύοντας ψαλμούς και ύμνους κατά τον παραδοσιακό τρόπο όπως διαμορφώθηκε από τους μεγάλους Μαίστορες και διδασκάλους στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό της Κωνσταντινουπόλεως.

Από το έτος 2008 μέχρι και  σήμερα ο Βυζαντινός χορός έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις λατρευτικού και συναυλιακού επιπέδου σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης,των Κυκλάδων νήσων, καθώς και σε πόλεις του εξωτερικού όπως την Κωνσταντινούπολη,το Μιλάνο και τη Μόντσα της Ιταλίας,αποσπώντας από τους ειδικούς κριτικούς θετικά σχόλια και εύφημες μνείες.

Έχει εκδώσει  cd με εκκλησιαστικούς Βυζαντινούς ύμνους των Χριστουγέννων, της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.

Σκοπός όλων των μελών του βυζαντινού χορού είναι η διάσωση η διατήρηση και η μεταλαμπάδευση της Ελληνορθόδοξης μουσικής κληρονομιάς μας στις επερχόμενες νεότερες γενιές,σε μια εποχή πνευματικών και ηθικών κρίσεων και  αντιφάσεων.

Εύφωνον

Μικτή Χορωδία Ιερού Ναού του Αγίου Φωτίου

Η μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης,με την επωνυμία ΕΥΦΩΝΟΝ συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 από τον πρωτοψάλτη του Ιερού ναού κ. Στυλιανό Ζαχαρίου.

Αποτελείται από εκλεκτά μέλη χωροδούς,που διακρίνονται για τα μουσικά τους βιώματα,διαθέτοντας ρεπερτόριο που εντάσσεται στα παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια σχεδὀν απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας,τις αλησμόνητες πατρίδες και από την έντεχνη και λαϊκή Ελληνική μουσική παράδοση.

Στην μέχρι σήμερα καλλιτεχνική της πορεία η μικτή χορωδία, έλαβε συμμετοχή σε διάφορα Festivals σε τοπικό και ευρύτερο πεδίο, αποσπώντας από τους ειδικούς κριτικούς θετικά σχόλια για την άψογη ερμηνεία των τραγουδιών.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας έχει ο κ. Μιχαήλ Αναστασίου, διευθύνοντας ταυτόχρονα και την πενταμελή παραδοσιακή ορχήστρα, αποτελούμενη από Βιολί, Λαούτο, Λύρα, Κρουστά, Κανονάκι και κλαρίνο.

ΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
Η Παιδική χορωδία του Ιερού ναού Αγίου Φωτίου με την επωνυμία Αγγελικές  Φωνές, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2009.

Αποτελείται από 20 λιλιπούτειους χορωδούς,αριθμός που ολοένα και αυξάνεται και ξεχωρίζουν για το πηγαίο ταλέντο που αναδεικνύεται μέσα από τις ωραίες,  κρυστάλλινες φωνές τους,το μεράκι και την φιλοδοξία τους να τραγουδήσουν τραγούδια από την δημοτική και έντεχνη Ελληνική μουσική παράδοση με προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν μέσα από την διάθεση που τους διακρίνει,να συμβάλλουν στην συνέχιση, διατήρηση  και διάδοση της Ελληνικής μουσικής κληρονομιάς.

Μαέστρος της χορωδίας είναι  η κ. Χρύσα Καβάση.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ

ΦΩΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Το Παράρτημα Βυζαντινής, εκκλησιαστικής μουσικής, «ΦΩΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ» ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πρωτοψάλτου, Στυλιανού Ζαχαρίου και τις ευλογίες του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, για όλους, όσους ενδιαφέρονται, να ασχοληθούν με τη Θεία του Δαμασκηνού Τέχνη, ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας και αριθμεί 40 σπουδαστές.

Το παράρτημα, τέθηκε σέ πλήρη λειτουργία από τον Οκτώβριο τοῦ ἔτους 2017,αναγνωρισμένο από το κράτος,ὑπηρετώντας μέ συνέπεια την εκκλησία και τον πολιτισμό, καθώς και την προαγωγή τῆς μελέτης, της σπουδής κα της ἔρευνας τῆς ἐκκλησιαστικῆς μουσικῆς παράδοσης, με σκοπό τη συντήρηση, τη συνέχιση και τη μεταλαμπαύσευση της μουσικής μας κληρονομιάς στις επερχόμενες νεότερες γενιές.

Παραλλήλως με τα μαθήματα,(Πράξης και Θεωρίας βυζαντινής μουσικής) λειτουργεῖ και τμήμα πρακτικής ψαλτικής,προετοιμάζοντας τους Ιεροψάλτες που καλούνται άμεσα να διακονήσουν  αναλόγια εκκλησιών  και διδάσκονται, (Τυπικό,Λειτουργική,Ορθοφωνία) καθώς και τον ταχύρυθμο τρόπο του ψάλλειν.

Ἡ ποιμαντική φροντίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλοθέου, άξιου συνεχιστή του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, όσο και το ανύστακτο ενδιαφέρον του Προϊσταμένου του Ναού πατρός Μακαρίου Τσιμέρη, εμπλουτίζουν το ακτινοβόλο έργο της Ενορίας, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για νέους ανθρώπους που στο μέλλον θα διακονήσουν τα Ιερά Αναλόγια των Εκκλησιών της Αποστολικής Μητροπόλεως των Θεσσαλονίκεων, με προϋποθέσεις και την κατάλληλη ψαλτική και θεολογική μόρφωση, για μια Εκκλησία πιο δυνατή.

Η φοίτηση των σπουδαστών είναι πενταετής για την κτἰση του πτυχίου και επταετής για το δίπλωμα μουσικοδιδασκαλίας, δίνοντας το δικαίωμα στους διπλωματούχους να διδάξουν Βυζαντινή μουσική σε ανώτερα και κατώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος.

Καθηγητής και συντονιστής του παραρτήματος είναι ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού, Γεώργιος Ανδρικόπουλος.

 Παραδίδονται μαθήματα βυζαντινής μουσικής:
Λειτουργεί βυζαντινή – παραδοσιακή Χορωδία Νέων και Χορός Ιεροψαλτών
-Παρασκευή 5:00 – 9:00, Γυναικείος χορός και μαθήματα αρχαρίων
-Σάββατο 5:00 – 9:00, Ανδρικός χορός και μαθήματα προχωρημένων.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976146199
X