Χορωδίες

Βυζαντινή μουσική: είναι η εξέλιξη και η καλλιέργεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής, της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που μεταφράζεται κι απαρτίζεται αποκλειστικά από ελληνικά κείμενα ως μελωδία. Είναι η μόνη μουσική στην παγκόσμια ιστορία με αδιάκοπη μελωδική παράδοση (1500 χρόνων”).“Οι αρχαίοι ύμνοι, ειδικά όπως διασώθηκαν στο Άγιον Όρος,φέρουν μια καταλληλότητα και ομορφιά,την οποία δεν μπορούν να φθάσουν άλλες μεταγενέστερες συνθέσεις”.Είναι αναμφίβολα ένα από τα ελάχιστα υπερχιλιετή μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, μια πανδαισία μουσικών χρωματισμών,η οποία έχει πλέον την δυνατότητα να ενσαρκώσει με χαρακτηριστικό τρόπο οποιοδήποτε ανθρώπινο συναίσθημα (χαρά, λύπη, χαρμολύπη, δέος, κατάνυξη).Είναι το αιώνιο τραγούδι της Ελληνικής ανατολής που συνδέεται με την παραδοσιακή μουσική και αποτελείται από τα δημοτικά τραγούδια τα οποία σε συνδυασμό με την Εκκλησιαστική μουσική, αποτελούν την συναισθηματική έκφραση και πολιτιστική ταυτότητα ολόκληρου του Ελληνικού λαού.Μέσα σ’ αυτήν την μουσική παράδοση είναι καταγεγραμμένη και σφραγισμένη η Ελληνική αυθεντικότητα,τα όσα βίωσε στα πέτρινα χρόνια της σκλαβιάς, της πείνας, του πόνου αλλά κυρίως της Ελευθερίας και της χαράς στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους λαούς ότι η Ελλάδα ζει μέσα από τους ύμνους της εκκλησίας και τα τραγούδια της.

Με τιμή
Στυλιανός Ζαχαρίου

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Γ. ΖΑΧΑΡΙΟΥ
Γεννήθηκε το έτος (1973) στα Βρασνά Θεσσαλονίκης.Σε ηλικία οκτώ ετών άρχισε να ασχολείτε με την Βυζαντινή μουσική τέχνη κοντά σε επιφανείς διδασκάλους.

Απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νέας Καρβάλης και Πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Καθοριστική για την ψαλτική του εξέλιξη,υπήρξε η συνάντησή του πρωτίστως στην Νέα Καρβάλη Καβάλας το (1989) με τον καθηγητή κ. Περικλή Μαυρουδή και στη συνέχεια στην ψαλτομάνα Θεσσαλονίκη το (1994) με τον άρχοντα πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε Χαρίλαο Ταλιαδώρο,μαθητεύοντας στο Ιερό αναλόγιο του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας και ταυτόχρονα στην Ιστορική σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης απ΄όπου έλαβε το Πτυχίο και το δίπλωμα μουσικοδιδασκαλίας με βαθμό Άριστα.

Από νεαρή ηλικία,διετέλεσε πρωτοψάλτης σε ναούς της Θεσσαλονίκης και της Κεντικής Μακεδονίας όπως:Τον Τίμιο Σταυρό Γαλήνης Ωραιοκάστρου(1995-2000) Αγ.Παντελεήμονος Αμπελοκήπων(2000-2003),Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Τερπνής Σερρών(2003-2005) και από το 2005 μέχρι σήμερα διακονεί το ιερό αναλόγιο του Ιερού ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου.

Από το (2000-2003),Δίδαξε Βυζαντινή μουσική στο Μακεδονικό και στο Λυδικό ωδείο Θεσσαλονίκης.Το(2001)διορίστηκε στον μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης για τις καθημερινές ακολουθίες,όπου υπηρέτησε ως το έτος (2012).

Από (2002-2008) υπηρέτησε ως αναπληρωτής καθηγητής στα μουσικά σχολεία Πιερίας-Σερρών και Πέλλης.

Από το (2007-2009) ανέλαβε την καλλιτεχνική υποδιεύθυνση των μουσικών τμημάτων του Μαξιμείου ιδρύματος (ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΝΕΟΣ) της Ιεράς μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης,όπου εργάστηκε και ως δάσκαλος Βυζαντινής μουσικής.

Το(2010)ιδρύει το μουσικό εργαστήρι στον Ιερό ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου,που περιλαμβάνει τμήματα χορωδιών κάθε ηλικίας,τμήμα ορθοφωνίας και τμήμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής που με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανθίμου από το έτος (2017) λειτουργεί επισήμως ως παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Προσέφερε τις υπηρεσίες του με την ιδιότητα του μουσικοδιδασκάλου στη Μικτή χορωδία της Δ.Ε. Αγίου Γεωργίου Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης από το έτος (2004-2011) και σήμερα με την ίδια αρμοδιότητα προσφέρει τις υπηρεσίες του στις παιδικές και μικτές χορωδίες του Δήμου Θέρμης.

Συνεργάστηκε σε επίπεδο συναυλιών με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες τόσο της ψαλτικής θείας του Δαμασκηνού τέχνης, όσο και της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής,σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποσπώντας θετικά σχόλια και εύφημες μνείες για την αέναη προσφορά του στην Εκκλησία και τον Πολιτισμό.

Σκοπός του Στυλιανού Ζαχαρίου μέσα από την καλλιτεχνική του διαδρομή μέχρι σήμερα και όσο επιτρέψει ο Θεός, είναι η διατήρηση και η μεταλαμπαύδευση της Θρησκευτικής και Εθνικής μουσικής κληρονομιάς στις επερχόμενες γεννιές.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΦΩΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Ο Βυζαντινός Εκκλησιαστικός χορός ‘Φώτιος ο Μέγας’ με ιδρυτή και χοράρχη τον πρωτοψάλτη κ.Στυλιανό Ζαχαρίου ιδρύθηκε το έτος 2008.

Αποτελείται από εκλεκτούς ιεροψάλτες που διακονούν το αναλόγιο του Ιερού ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της ιεράς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης,οι οποίοι διακρίνονται για τα μουσικά τους βιώματα,την καλλιφωνία,την άριστη μουσική  κατάρτιση,το πηγαίο και αστείρευτο μεράκι για τη μουσική παράδοση και την άψογη μεταξύ τους συνεργασία,ερμηνεύοντας ψαλμούς και ύμνους κατά τον παραδοσιακό τρόπο όπως διαμορφώθηκε από τους μεγάλους Μαίστορες και διδασκάλους στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό της Κωνσταντινουπόλεως.

Από το έτος 2008 μέχρι και  σήμερα ο Βυζαντινός χορός έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις λατρευτικού και συναυλιακού επιπέδου σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης,των Κυκλάδων νήσων, καθώς και σε πόλεις του εξωτερικού όπως την Κωνσταντινούπολη,το Μιλάνο και τη Μόντσα της Ιταλίας,αποσπώντας από τους ειδικούς κριτικούς θετικά σχόλια και εύφημες μνείες.

Έχει εκδώσει  cd με εκκλησιαστικούς Βυζαντινούς ύμνους των Χριστουγέννων, της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.

Σκοπός όλων των μελών του βυζαντινού χορού είναι η διάσωση η διατήρηση και η μεταλαμπάδευση της Ελληνορθόδοξης μουσικής κληρονομιάς μας στις επερχόμενες νεότερες γενιές,σε μια εποχή πνευματικών και ηθικών κρίσεων και  αντιφάσεων.

Ευφωνον

Μικτη Χορωδια Ιερου Ναου Αγιου Φωτιου

Η μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης,με την επωνυμία ΕΥΦΩΝΟΝ συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 από τον πρωτοψάλτη του Ιερού ναού κ. Στυλιανό Ζαχαρίου.

Αποτελείται από εκλεκτά μέλη χωροδούς,που διακρίνονται για τα μουσικά τους βιώματα,διαθέτοντας ρεπερτόριο που εντάσσεται στα παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια σχεδὀν απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας,τις αλησμόνητες πατρίδες και από την έντεχνη και λαϊκή Ελληνική μουσική παράδοση.

Στην μέχρι σήμερα καλλιτεχνική της πορεία η μικτή χορωδία,έλαβε συμμετοχή σε διάφορα Festivals σε τοπικό και ευρύτερο πεδίο,αποσπώντας από τους ειδικούς κριτικούς θετικά σχόλια για την άψογη ερμηνεία των τραγουδιών.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας έχει ο κ. Μιχαήλ Αναστασίου,διευθύνοντας ταυτόχρονα και την πενταμελή παραδοσιακή ορχήστρα,αποτελούμενη από Βιολί,Λαούτο,Λύρα,Κρουστά,Κανονάκι και κλαρίνο.

ΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
Η Παιδική χορωδία του Ιερού ναού Αγίου Φωτίου με την επωνυμία Αγγελικές  Φωνές, ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2009, με πρωτοβουλία του πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Ζαχαρίου

Αποτελείται από 20 λιλιπούτειους χορωδούς,αριθμός που ολοένα και αυξάνεται και ξεχωρίζουν για το πηγαίο ταλέντο που αναδεικνύεται μέσα από τις ωραίες,  κρυστάλλινες φωνές τους,το μεράκι και την φιλοδοξία τους να τραγουδήσουν τραγούδια από την δημοτική και έντεχνη Ελληνική μουσική παράδοση με προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν μέσα από την διάθεση που τους διακρίνει,να συμβάλλουν στην συνέχιση, διατήρηση  και διάδοση της Ελληνικής μουσικής κληρονομιάς.

Μαέστρος της χορωδίας είναι  η κ. Χρύσα Καβάση.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ

ΦΩΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Τὸ παράρτημα Βυζαντινής, εκκλησιαστικής μουσικής, ΦΩΤΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του πρωτοψάλτου,Στυλιανού Ζαχαρίου και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου,για όλους, όσους ενδιαφέρονται, να ασχοληθούν με τη Θεία του Δαμασκηνού Τέχνη,ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας και αριθμεί 40 σπουδαστές.

Το παράρτημα,τέθηκε σέ πλήρη λειτουργία από τὸν Οκτώβριο τοῦ ἔτους 2017,αναγνωρισμένο από το κράτος,ὑπηρετώντας μέ συνέπεια την εκκλησία και τον πολιτισμό, καθώς και την προαγωγὴ τῆς μελέτης,της σπουδής καὶ της ἔρευνας τῆς ἐκκλησιαστικῆς μουσικῆς παράδοσης,με σκοπό τη συντήρηση,τη συνέχιση και τη μεταλαμπαύσευση της μουσικής μας κληρονομιάς στις επερχόμενες νεότερες γεννιές.

Παραλλήλως με τα μαθήματα,(Πράξης και Θεωρίας βυζαντινής μουσικής) λειτουργεῖ και τμήμα πρακτικής ψαλτικής,προετοιμάζοντας τους Ιεροψάλτες που καλούνται άμεσα να διακονήσουν  αναλόγια εκκλησιών  και διδάσκονται,(Τυπικό,Λειτουργική,Ορθοφωνία) καθώς και τον ταχύρυθμο τρόπο του ψάλλειν.

Ἡ ποιμαντικὴ φροντίδα του Παναγιωτάτου μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου,όσο και τὸ ἀνύστακτο ἐνδιαφέρον του προισταμένου του ναού,πατρός Μακαρίου Τσιμέρη,ἐμπλουτίζουν τό ἀκτινοβόλο ἔργο της ενορίας,δημιουργώντας τίς κατάλληλες ὑποδομές για νέους ανθρώπους που στο μέλλον θα διακονήσουν τα ιερά αναλόγια των εκκλησιών της μητροπόλεως Θεσσαλονίκης,με προυποθέσεις και την κατάλληλη ψαλτική και θεολογική μόρφωση,για μια εκκλησία πιο δυνατή.

Η φοίτηση των σπουδαστών είναι πενταετής για την κτἰση του πτυχίου και επταετής για το δίπλωμα μουσικοδιδασκαλίας,δίνοντας το δικαίωμα στους διπλωματούχους να διδάξουν Βυζαντινή μουσική σε ανώτερα και κατώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος.

Καθηγητής και συντονιστής του παραρτήματος είναι ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού, Στυλιανός Ζαχαρίου.

X