Τιμή στη μνήμη των Ηρώων του Μακεδονικού Αγώνος

Τιμή στη μνήμη των Ηρώων του Μακεδονικού Αγώνος

Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί εθνικό ορόσημο και μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της Ιστορίας μας, διδάσκει και παραδειγματίζει πώς ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες προκλήσεις των καιρών!

Ήρωες όπως ο Παύλος Μελάς, ο Καπετάν Άγρας και πολλοί άλλοι,  έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα για να διαφυλάξουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, θυσιάστηκαν σε έναν ιερό αγώνα που δεν ήταν υπόθεση μόνο των Μακεδόνων, αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού.

Με τη θυσία τους κέρδισαν το μοναδικό προνόμιο: να δώσουν τη ψυχή τους για την ελευθερία και την πατρίδα!

Τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, τίμησε σήμερα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023,  όπως κάνει άλλωστε κάθε χρόνο, οι Πατέρες και το εκκλησίασμα του Ιερού Ναού του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργία τελέστηκε Δοξολογία από τους Πατέρες του Ναού, οι οποίοι στο τέλος μαζί με τον ευσεβή Λαό που μετείχε έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και τραγούδησαν το γνωστό εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή…», με τις παιδικές φωνές να ξεχωρίζουν και να στέλνουν το μήνυμα της ελπίδας και της διαφύλαξης της πολύτιμης παρακαταθήκης των προγόνων μας.

Στο λόγο του ο Αρχιμ. π. Μακάριος μίλησε περιεκτικά για τον ένδοξο αιματηρό αγώνα και τις ηρωικές μορφές των Επισκόπων Γερμανού Καραβαγγέλη και Ιωακείμ του Γ’, του Παύλου Μελά, του Ίωνα Δραγούμη, του Καπετάν Άγρα, Ράμναλη, Κώττα και Πέτα, Ευθυμίου, Γεωργίου, Ηλιού και Αλεξάνδρου και άλλων πρωταγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η θυσία όλων αποτελεί φωτεινό φάρο μνήμης για τις επερχόμενες γενεές και αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσαν ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β’ (Χρυσοφάκης) και ο Γέροντας Μητροπολίτης κ. Άνθιμος για την ένδοξη Μακεδονία μας.

«Ο Mακεδονικός Aγώνας αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στους αγώνες του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Χάρη στον Μακεδονικό Αγώνα διασώθηκε η ελληνική συνείδηση της Μακεδονίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η ιστορική μνήμη δεν αποτελεί παραχώρηση στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αλλά ευλαβικό κερί που τονίζει την ευγνωμοσύνη μας προς τους εθνικούς μας ήρωες και τονώνει το ηθικό και πατριωτικό μας φρόνημα».

Ανακοίνωσε επίσης ότι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου 2023 θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες για την εκλογή του νέου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, προτρέποντας το εκκλησίασμα να προσευχηθεί θερμά ώστε η σεπτή Ιεραρχία της Ελλάδος να αποστείλει Ιεράρχη ικανό και συνεχιστή των ιδανικών της πατρίδος και της Εκκλησίας μας.

Μετά τη Θ. Λειτουργία τελέστηκε αγιασμός για την έναρξη των ενοριακών, πνευματικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, παρουσία όλων των υπευθύνων των Τμημάτων, καθώς και των νέων κατηχητών και κατηχητριών.

Οι Πατέρες ευχήθηκαν καλή, καρποφόρα και δημιουργική χρονιά με τις πρεσβείες του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου.X