22 Μαΐ Τιμή στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου
Η Μνήμη, πυρήνας της ένδοξης αλλά και τραγικής ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμήθηκε μέσα σε συγκινησιακό κλίμα και φέτος στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, έχοντας όλοι στο προσευχητάρι της σκέψης τους τις παρηγορητικές ευχές για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα.
Την Κυριακή 22 Μαϊου 2022, τελέστηκε θ. Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση για τα εκατοντάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου ενώ κατά τη διάρκεια της λατρευτικής Συνάξεως εψάλησαν ύμνοι των Εγκαινίων του Ναού, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια από τον εγκαινιασμό του Ναού του Αγίου Φωτίου.
Σχετική ομιλία για τον μεγάλο σφαγιασμό των Ελλήνων του Πόντου εκφώνησε ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα και στη συνέχιση του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τονίζοντας μεταξύ των άλλων:
«Παρακαλούμε και προσευχόμαστε να εργασθεί με σοβαρότητα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε να πληθύνει ο αριθμός των χωρών που θα αναγνωρίσουν με επίσημες πράξεις τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού. Να είναι η Γενοκτονία, ο αφανισμός της εξωελλαδικής οικουμενικής ελληνικότητας, άξονας σύνεσης αλλά και τόλμης της εξωτερικής πολιτικής.
Εμείς, οι νέες γενιές οφείλουμε να απαιτούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη, τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας σαν επισφράγισμα των αγώνων του τόσο βάναυσα καταπατημένου λαού, που δεν αφελληνίσθηκε, αλλά επιβίωσε προχωρώντας στον δρόμο της προκοπής και της ανόδου δίνοντας στοιχεία αξίωσης και πολιτισμού.
Ιδιαίτερη αναφορά ο π. Μακάριος έκανε όμως και για την επέτειο εγκαινίων του Ναού, τα οποία τελέστηκαν με λαμπρότητα στις 17 Μαΐου 2009 από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλόνικης κ. Άνθιμο και τον τότε Επίσκοπο Διαυλείας και νυν Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, ο οποίος από τη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου συνέβαλε τα μέγιστα για την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων εγγράφων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας προκειμένου να συσταθεί η Ενορία. Εκπροσωπήθηκε τότε η αγιορείτικη επιστασία του Αγίου Όρους, συμμετείχαν πολλοί Πατέρες, παρέστησαν οι εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος Λαού που χαιρόταν πλέον τον νέο Ιερό Ναό να δεσπόζει στο τέλος της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης. Ενός Ναού, τον οποίο θεμελίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1997 ο Οικ. Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Δεήθηκε υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β’ (Χρυσοφάκη) καθώς ο νέος αυτός Ναός που είναι αφιερωμένος στον διδάσκαλο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αποτελούσε ένα όραμά του, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συνδρομή του τότε Πρωτοσυγκέλλου, μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά Ιωάννου (Τασσιά) και του δραστήριου Πρεσβυτέρου μακαριστού Βασιλείου Καραστέργιου. Ενθυμήθηκε με ευγνωμοσύνη όλους όσοι συνέβαλαν για την ανέγερση του, αποδίδοντας τις οφειλόμενες τιμές.
Μετά την Θεία Λειτουργία, στον προαύλειο χώρο του Ναού, ακούστηκαν μοιρολόγια για τα θύματα που αναζητούν μέχρι σήμερα τη δικαίωση, με ήχους ποντιακής λύρας και του νταουλιού από τους καλλιτέχνες Πόλυ Εφραμίδη και Κλεάνθη Σιαμλίδη ενώ στους συμμετέχοντες προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα, που ετοίμασαν οι εθελόντριες του Ενοριακού Συσσιτίου.