Τιμή και Δόξα στους Αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα!

Τιμή και Δόξα στους Αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα!

 

Μια χούφτα άνθρωποι σήκωσαν στις πλάτες τους τη Μακεδονία μας και σε ταραγμένους καιρούς ανέπτυξαν ένοπλη δράση για την ελληνικότητα και την απελευθέρωσή της.

Σήμερα, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, τιμήθηκε όπως κάθε χρόνο η θυσία και οι αγώνες των Ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.
Αμέσως μετά τη δεύτερη θ. Λειτουργία τελέστηκε Δοξολογία από τους Πατέρες του Ναού, οι οποίοι στο τέλος μαζί με τον ευσεβή Λαό που μετείχε έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και τραγούδησαν το γνωστό εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή…».
Στο λόγο του ο Αρχιμ. π. Μακάριος λόγω της σημερινής αλήστου μνήμης ημέρας δεν ανέλυσε την Ευαγγελική Περικοπή αλλά μίλησε περιεκτικά για τον ένδοξο αιματηρό αγώνα και τις ηρωικές μορφές των Επισκόπων Γερμανού Καραβαγγέλη και Ιωακείμ του Γ, του Παύλου Μελά, του Ίωνα Δραγούμη, του Καπετάν Άγρα και Ράμναλη και άλλων πρωταγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα.
Η θυσία όλων αποτελεί φωτεινό φάρο μνήμης για τις επερχόμενες γενεές, τόνισε χαρακτηριστικά, και αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσαν ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β’ Χρυσοφάκης και ο άξιος διάδοχος του Μητροπολίτης κ. Άνθιμος για την Μακεδονία μας.
Κλείνοντας επανέλαβε ένα απόσπασμα του λόγου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου σε επίσκεψη του στη Μακεδονία ότι καλό είναι από καιρό εις καιρόν να επισκεπτόμεθα την ευλογημένη γη της Μακεδονίας και να προσέχουμε που πατάμε, γιατί τα ιερά χώματα της είναι ποτισμένα με τα αίματα Ηρώων και Αγίων.X