Τα Άγια Θεοφάνεια

Τα Άγια Θεοφάνεια

Στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προέστη των Ιερών Ακολουθιών σήμερα, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, παραμονή της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Αγίων Θεοφανείων, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.

Συγκεκριμένα χοροστάτησε της Ακολουθίας του Εσπερινού της εορτής, προέστη του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου αγίασε τα ύδατα και ευλόγησε τους πιστούς με τον Τίμιο Σταυρό, πλαισιούμενος από τους Πατέρες του Ναού και τους Ιεροδιακόνους της Αποστολικής Μητροπόλεως.
Πρόκειται για έναν από νεόδμητο Ιερό Ναό που ανύψωσαν τα τελευταία χρόνια ευλαβείς Χριστιανοί προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Φώτιο, τον λόγιο και σοφό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Παράλληλα η Ενορία αναπτύσσει έντονη ποιμαντική, φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση, υπό την σεπτή καθοδήγηση του Παναγιωτάτου.
Στη μεστή και περιεκτική του προσλαλιά, ο Παναγιώτατος κ. Φιλόθεος έκανε λόγο για την καινούργια πραγματικότητα που φανερώνει ο Επιφανείς Χριστός, για τη ζωή της Βασιλείας του Θεού που δεν οδηγεί σε ένα ένδοξο παρελθόν αλλά σε ένα λαμπρότατο μέλλον, και καλούμαστε όλοι να γίνουμε μέτοχοι!
Ευχήθηκε να γινόμαστε όλοι αντιλήπτορες των σωτήριων μηνυμάτων της αγίας μας Εκκλησίας και να αγωνιζόμαστε ώστε να ζούμε σε αυτήν την καινούργια πραγματικότητα που η αγάπη του Θεού απλόχερα προσφέρει!
Στο τέλος, ανακοίνωσε τον κεντρικό εορτασμό των Θεοφανείων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά και την τελετή της ρίψης του Τιμίου Σταυρού για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην Α’ προβλήμα του Λιμένα Θεσσαλονίκης, εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως, θέλοντας να επαναφέρει ήθη, έθιμα και λειτουργικές παραδόσεις παλαιών ετών.
Τους εόρτιους ύμνους απέδοσαν θαυμάσια χορός Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Ανδρικόπουλου και του Λαμπάδαριου κ. Μιχαήλ Αναστασίου.
Ανήμερα της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων εορτάστηκε με  λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα κατάνυξης και πνευματικής χαράς η Εορτή και η Ημέρα, όπως αρμόζει!
Η θαυμασία καί πλήρης υψηλών θεολογικών νοημάτων Ακολουθία της εορτής ήρχισε περί ώραν 7:00 με τον πανηγυρικό Όρθρο, την Θείαν Λειτουργίαν και τον Μέγα Αγιασμό.
Ως πάντοτε, πυκνό εκκλησίασμα κατέλαβε τον χώρον του Ιερού Ναού, δια να συμμετάσχει των Ιερών Ακολουθιών της Λαμπρής ταύτης Δεσποτικής ημέρας, κατά την οποία η φύσις αγιάζεται και κτήσις φωτίζεται, ημέρα κατά την οποία φανερώνεται το Πανάγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς!
Η διακόσμηση του Ναού, η υποδειγματική λειτουργική παρουσία των Ιερέων και η θαυμάσια απόδοση των θεολογικών ύμνων της εορτής υπό των χορών των Ιεροψαλτών και η εν γένει κατανυκτική ατμόσφαιρα τόνισαν διά των ἀνθρώπων καί διά των πραγμάτων, δια των ορωμένων και δια των αοράτων, επιπλέον το νόημα της μεγάλης εορτής και ημέρας και προέτρεψαν το εκκλησίασμα εις δοξολογίαν και εκζήτησιν φωτισμού παρά του εν Ιορδάνη βαπτισθέντος Κυρίου.
Ακολούθως και σχετικά νωρίς με λιτανευτική πομπή το εκκλησίασμα κατευθύνθηκε στη νέα παραλία, ενιώπιον του Ναού και πλησίον του Μεγάρου Μουσικής, όπου τελέστηκε η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να μετέχουν στον κεντρικό εορτασμό της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, που έλαβε χώρα από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη κ. Φιλόθεο στην Α’ Προβλήτα του Λιμένος, έπειτα από 60 έτη!
Και φέτος, νεαροί κολυμβητές έπεσαν στα παγωμένα νερά και ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό λαμβάνοντας την ευλογία και τον φωτισμό, δεχόμενοι άπαντες τις θερμές ευχές των Πατέρων του Ναού.


X