Πλήθος κόσμου στη Λιτανεία του Αγίου Φωτίου

Πλήθος κόσμου στη Λιτανεία του Αγίου Φωτίου

Παρουσία εκατοντάδων φιλέορτων πιστών και ενοριτών κορυφώθηκε σήμερα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, ο πανηγυρικός εορτασμός του εν Αγίοις πατρός ημών Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Ισαποστόλου και Ομολογητού στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.
Εν πληθούση Εκκλησία τελέσθηκε λαμπρή Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παν. Αρχιμ. π. Φωτίου Ζαρζαβατσάκη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, τον οποίο πλαισίωσαν οι Πατέρες του Ναού και Ιεροδιάκονοι. Ανάμεσα στο πυκνό εκκλησίασμα συμπροσευχήθηκαν και οι Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης και Δημήτριος Κούβελας.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Φώτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην έναρξη του Τριωδίου και στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή του Τελώνου και Φαρισαίου, τονίζοντας ότι αποτελεί μέγα ζητούμενο η συντριβή του εγωισμού τόσο στις ψυχές μας, όσο και στην καθημερινότητα μας, παροτρύνοντας τους πιστούς να ακολουθήσουν τον πνευματικό δρόμο της μετανοίας που οδηγεί στην Ανάσταση του Κυρίου μας, στην Κοινή Ανάσταση. Μετέφερε επίσης και τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.
Στη συνέχεια ο Προϊστάμενος του Ναού Παν. Αρχιμ. π. Μακάριος Τσιμέρης αναφέρθηκε στον εμπνευστή της Ενορίας αυτής αοίδημο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα Χρυσοφάκη, ο οποίος είδε το όραμά του να υλοποιείται μαζί με τον συνεργάτη του και πρώτο Κτήτορα αοίδημο Πρεσβύτερο Βασίλειο Καραστέργιο, για να αξιωνόμαστε σήμερα όλοι να δοξολογούμε τον Τριαδικό Θεό στον πάνσεπτο αυτόν Ιερό Ναό. Αναφέρθηκε επίσης σε όλους τους επιτρόπους, συνδρομητές και αφιερωτές που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανοικοδόμησή του και επέδωσε τα διοριστήρια στους εκκλησιαστικούς επιτρόπους μεταφέροντας τις ευχές του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου για καλή και δημιουργική διακονία. Ευχαρίστησε ακόμη θερμά τους συνεργάτες του Ναού στις επιτροπές και τους εθελοντές για τον κόπο τους όλες αυτές τις ημέρες προκειμένου να πραγματοποιηθούν με αρτιότητα και τάξη όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις. Τέλος, ανακοίνωσε την έναρξη των «Ιερών Φωτείων 2020» – πνευματικές ομιλίες Πατέρων, το απόγευμα της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου, με ομιλία του Αρχιμανδρίτη του Οικ. Θρόνου Χριστοφόρου Αγγελόπουλου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Σερβίων και Κοζάνης. Αμέσως μετά οι Πατέρες τέλεσαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης το Κτητορικό Μνημόσυνο.
Ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου ανά τους κεντρικούς δρόμους της Ενορίας, συνοδείας της Φιλαρμονικής Μπάντας της Αστυνομικής Διευθύνσεως Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εκπροσώπων του Μικρασιατικού Συλλόγου Ευόσμου και των ευλαβών πιστών. Κατά τη διάρκεια της λιτανείας τελέστηκε δέηση υπέρ υγείας μπροστά από τη Γενική Κλινική που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Ναού, για να καταλήξει και πάλι στον περικαλλή Ιερό Ναό που δεσπόζει επιβλητικά στο τέλος της νέας παραλίας της συμπρωτεύουσας.


X