Πλήθος Θεσσαλονικέων συρρέει στο προσκύνημα του Αγίου Παρθενίου

Πλήθος Θεσσαλονικέων συρρέει στο προσκύνημα του Αγίου Παρθενίου

Με ολοένα αυξανόμενη τη ροή των προσκυνητών συνεχίζεται το προσκύνημα της Τιμίας Κάρας του Αγίου Παρθενίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.
Η προσκύνηση του χαριτόβρυτου και θαυματουργού Ιερού Λειψάνου γίνεται εν μέσω τελέσεως Ιερών Ακολουθιών που αποτυπώνουν την ευλάβεια και την αγάπη των πιστών της Θεσσαλονίκης προς το πρόσωπο του θαυματουργού Οσίου που κομίσθηκε για λίγες ημέρες από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλης Ευβοίας.
Η παραμονή της Τιμίας Κάρας στον Ναό του Αγίου Φωτίου, ιδίως τις εποχές αυτές της πνευματικής συγχύσεως, έρχεται να στηρίξει και να ενδυναμώσει τη θέληση των πιστών και να ανανεώσει τις ελπίδες των. Άλλωστε τα Ιερά Λείψανα των Αγίων ακτινοβολούν την άκτιστη Χάρη του Θεού και γίνονται πηγή ιάσεως, στηρίξεως, παρηγοριάς και εμπνεύσεως.
Το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019, τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου Αλεξίου Παπαδόπουλου, Προεστού της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου, συμμετέχοντος του Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Βογιατζή, Προϊσταμένου του Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης και του Ιεροδιακόνου Αλεξάνδρου.
««Δόξα τω θεώ πάντων ένεκεν» και με αφορμή τη ρήση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου δοξάζουμε και εμείς το Θεό που μας αξίωσε να συμμετέχουμε στη αποψινή Θεία Λειτουργία, αιτία της οποίας είναι η παρουσία της χαριτόβρυτης Κάρας του Αγίου Παρθενίου» είπε μεταξύ των άλλων ο π. Μακάριος, Προϊστάμενος του Ναού και ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιμανδρίτη π. Αλέξιο για την παρουσία του και τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο για την άδεια και την ευλογία του. Ευχαρίστησε ακόμη τους Πατέρες που συμμείχαν στην Ιερά Αγρυπνία και τους ιεροψάλτες, τη χορωδία «Αντιφωνικό Μέλος» από την Αθήνα, για την ξεχωριστή ευεργεσία που προσέφεραν στην αποψινή αγρυπνία με την εξαίρετη εκτέλεση των ύμνων.

Από την πλευρά του ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος ευχαρίστησε τον αδελφό Αρχιμανδρίτη π. Μακάριο για την ευκαιρία που του έδωσε να μετέχει των λατρευτικών εκδηλώσεων, τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για την ευλογία που του προσέφερε να βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και στο λόγο του παρέθεσε βιογραφικά στοιχεία για τη ζωή του Αγίου Παρθενίου. Τόνισε τη δυναμική του λόγου και του έργου του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αρρώστους με καρκίνο που βρήκαν ίαση. Υπογράμμισε πως ζητούμε τη χάρη της Κάρας του Αγίου όχι γιατί είμαστε ειδωλολάτρες αλλά καθώς η άκτιστη χάρη του Θεού, κατά την παράδοση των Πατέρων, καθαγιάζει κάθε τι κτιστό στην πλάση, παραθέτοντας ανάλογες παραπομπές. Κάλεσε όλους να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα με πίστη ενώ τέλος αιτήθηκε τις ευχές των Αγίων Παρθενίου και Φωτίου του Μεγάλου.  

Ο Ναός παραμένει ανοικτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έως τις 12:30 τα μεσάνυχτα ενώ τελούνται συνεχώς ακολουθίες και ιδιαιτέρως Ιερές Παρακλήσεις προς τον Άγιο Παρθένιο.


X