Ο Επιτάφιος Θρήνος

Ο Επιτάφιος Θρήνος

Με κατάνυξη και ευλάβεια τελέσθηκαν και στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ιεράς Μητροπόλεως των Θεσσαλονίκεων, οι Ιερές Ακολουθίες της αγίας και μεγάλης Παρασκευής, κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία ποιεί ανάμνηση των αγίων και σωτηρίων Παθών καθώς και της θεόσωμης Ταφής και της εις Άδου καθόδου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Τελέσθηκε επίσης και τρισάγιο για όλους τους κεκοιμημένους αδελφούς!

Ο πολυπληθής λαός συνάχθηκε γύρω από τον Επιτάφιο και πρόσφερε τη λατρεία του στον δι’ ημάς θανόντα Θεάνθρωπο Ιησού!

Οι ιερές Ακολουθίες κορυφώθηκαν με την περιφορά του Επιταφίου ανά τους κεντρικούς δρόμους περιμετρικά της Ενορίας που συνοδεύτηκε από τις κατανυκτικές ψαλμωδίες, το φώς των κεριών και την ευωδία του θυμιάματος.

Η περιφορά του πανάχραντου σώματος του Κυρίου είναι θρήνος αλλά είναι και θρίαμβος, καθώς δεν κηδεύουμε αλλά συνοδεύουμε τον αθάνατο Κύριο της Δόξης και νικητή του θανάτου στη μεγαλειώδη πορεία Του, που ξεκίνησε την βαϊφόρο Κυριακή και θα σκορπίσει και πάλι την ελπίδα στον κόσμο!

Για αυτόν τον θρίαμβο μίλησε στη σύντομη προσλαλιά του ο π. Μακάριος προς τους πολυπληθείς πιστούς, καλώντας τους να μην απογοητεύονται από τις θλίψεις και τις δοκιμασίες, έχοντας βεβαία και ακλόνητη την πίστη τους στον Σταυρωθέντα και σε λίγο Αναστάντα Κύριο μας.

«Απ΄ τον υπνούντα Κύριο μας εξέρχεται η Ανάσταση! Σε κάθε σταυρό που κουβαλάει ο καθένας μας, μικρό ή μεγάλο, έχει ο παντοδύναμος Θεός τη μέριμνά Του καθώς σταυρώθηκε για τις αμαρτίες του κόσμου και αναστήθηκε για να σκορπίσει το φως, την ελπίδα, τη ζωή!» είπε και ευχήθηκε εκ μέρους των Ιερέων και των Μελών των Επιτροπών καταλλήλως για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Τέλος υχαρίστησε θερμώς την Τροχαία Θεσσαλονίκης για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, όπως και τους βαστακτές που είχαν την ευλογία να λιτανεύσουν τον Κύριο της ζωής.X