Ο Εορτασμός του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Ο Εορτασμός του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Στα πρόσωπα των πιστών ανά τους αιώνας αντικατοπτρίζεται ο Παντοκράτωρ Κύριος. Τέτοιο απτό δείγμα στον αιώνα μας αποτελεί η εξαίσια μορφή και η υπέροχη προσωπικότητα του εν αγίοις Πατρός ημών Λουκά, Επισκόπου Συμφερουπόλεως, του θαυματουργού και ιατρού, που διήλθε δια πυρός και σιδήρου, δίδοντας μία συγκλονιστική ομολογία πίστεως αλλά και το ευεργετικό παρόν σ’ εκείνους που ταλανίζονταν από τις ανάγκες και τις περιστάσεις στα δύσκολα χρόνια των σύγχρονων διωγμών

Την πανσεβάσμια ιερά του μνήμη, μαζί με τις εορτές των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, τίμησε και φέτος όπως αρμόζει ο Ιερός Ναός Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας την τρίτη κατά σειρά πανήγυρη. Στον Ναό λειτουργεί Παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στο όνομά του ενώ θησαυρίζεται και τεμάχιο του Ιερού του Λειψάνου προς αγιασμό και ενίσχυση των πιστών.

Κατά τον τριήμερο εορτασμό τελέστηκαν οι ι. Ακολουθίες του Ιερού Ευχελαίου, οι Χαιρετισμοί και τα εγκώμια στον Άγιο, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με την λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Ιερής Εικόνας του Αγίου Λουκά πέριξ του Ναού και το Μυστήριο της Θείας Λειτουργίας ενώ ανεγνώσθησαν ευχές υπέρ υγείας αλλά και υπέρ φωτίσεως και καλή επιτυχίας των μαθητών στις εξετάσεις. Το δε Ψυχοσάββατο τελέστηκαν τα ιερά μνημόσυνα των κεκοιμημένων αδελφών.

Κατά τη διάρκεια των ι. Ακολουθιών μετείχαν ευσεβείς πιστοί, ενορίτες και προσκυνητές, καταθέτοντας τον οφειλόμενο σεβασμό στον σύγχρονο Άγιο της Ορθοδοξίας που αγάπησε το Μαρτύριο για τον Χριστό και πρόσφερε τις πολύτιμες ιατρικές του υπηρεσίες σε πολλούς ανθρώπους, διακονώντας θαυμαστώς Θεόν και ανθρώποις!

Τους ύμνους απέδωσαν κατά θαυμαστό τρόπο Ιεροψάλτες με επικεφαλής τον νέο Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Γεώργιο Αδρικόπουλο και τον Λαμπαδάριο κ. Μιχαήλ Αναστασίου.

Λόγω κακοκαιρίας η εκδήλωση για τη λήξη των ενοριακών καλλιτεχνικών τμημάτων πραγματοποιήθηκε στον κάτω όροφο του Ναού, όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Ναού, συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας με υπεύθυνο τον κ. Αναστασίου. Συγκεκριμένα συμμετείχαν στο σαντούρι η Μελίνα Μπιτζίδου, στο βιολί ο Χρήστος Δάνας, στο κλαρίνο ο Αθανάσιος Κωνσταντινίδης, στο λαούτο ο Μιχαήλ Αναστασίου και στα κρουστά ο Φοίβος Αποστολίδης ενώ οι κυρίες του ενοριακού συσσιτίου ετοίμασαν εδέσματα και κεράσματα.

Ο π. Μακάριος μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, τονίζοντας ότι ο Άγιος Λουκάς, όπως και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας αποτελούν πηγή εμπνεύσεως για την ορθόδοξη πίστη και την ορθοπραξία, αγωνίσθηκαν με την χάρη και το έλεος του Θεού και ανακαίνισαν την ύπαρξη τους, όπως μας καλούν να πράξουμε και εμείς το ίδιο σήμερα. Τέλος ανακοίνωσε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων μνήμης επί τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή που θα λάβουν χώρα τον προσεχή Σεπτέμβριο.X