Ομιλία Πρωτοσυγκέλλου Ι.Μ. Θεσσαλονίκης στον Ι.Ν. του Αγίου Φωτίου

Ομιλία Πρωτοσυγκέλλου Ι.Μ. Θεσσαλονίκης στον Ι.Ν. του Αγίου Φωτίου

Με τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, συνεχίστηκε και σήμερα, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου τ.έ., Κυριακή της Απόκρεω, το πρόγραμμα πνευματικών ομιλιών στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού, ευσεβείς πιστοί, ενορίτες και προσκυνητές, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία που πραγματοποίησε ο Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.

Ο π. Ιάκωβος με γλαφυρό και μεστό λόγο επιχείρησε μία θεολογική προσέγγιση της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής, γνωστό και ως το Ευαγγέλιο της Κρίσεως, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο λόγιο του Ευαγγελίου «ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με».

Υπογράμμισε ότι η αγάπη είναι το κριτήριο του Σωτήρα Χριστού για την τελική κρίση, όπως αυτό φανερώνεται ξεκάθαρα από την Παραβολή του Κυρίου, μία αγάπη αληθινή και γνήσια όπως πρέπει να εκφράζεται από όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Ανέλυσε επίσης την έννοια της φιλοξενίας, ως έκφραση της χριστιανικής αγάπης.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους πιστούς, στις οποίες απάντησε με σαφήνεια ο ομιλητής, ο οποίος συνέβαλε στην πνευματική οικοδομή των συμμετεχόντων, ενόψει μάλιστα και της ενάρξεως της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Εκ μέρους των Πατέρων του Ιερού Ναού ο π. Μακάριος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πρωτοσύγκελλο για την εποικοδομητική του ομιλία που ωφέλησε πνευματικά το εκκλησίασμα της Ενορίας του Αγίου Φωτίου.X