Νέος Πρωτοψάλτης στον Ιερό μας Ναό

Νέος Πρωτοψάλτης στον Ιερό μας Ναό

Τον νέο Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου παρουσίασε προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Μακάριος Τσιμέρης. Πρόκειται για τον κ. Ραφαήλ Ασδρέ, έναν λαμπροφόρο νέο και άριστο γνώστη της τέχνης του Δαμασκηνού, ο οποίος ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του, ευχόμενος καλή διακονία στον Ψαλτήρα του Ναού.

Ο π. Μακάριος ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον μέχρι πρότινος Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Στυλιανό Ζαχαρίου για την έως τώρα εξαιρετική διακονία και προσφορά στον Ναό του Αγίου Φωτίου, τον ψαλτήρα του οποίου ετίμησε και εκόσμησε για 16 συναπτά έτη και του ευχήθηκε καλή διακονία ως Πρωτοψάλτης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας.

Να σημειωθεί ότι κ. Ζαχαρίου παραμένει ως Χοράρχης και Διδάσκαλος στα Χορωδιακά Τμήματα του Ναού.

Ο νέος Πρωτοψάλτης

Ο Ασδρές Ραφαήλ, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1992, σε ηλικία 11 ετών λαμβάνει τα πρώτα ακούσματα και γνώσεις στην βυζαντινή μουσική από τον αείμνηστο π. Μάξιμο Χονδρούδη.Αναλαμβάνει ως λαμπαδάριος στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Μελλισοχωρίου σε ηλικία μόλις 14 ετών, και εν συνεχεία στον Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμού ως πρωτοψάλτης.Κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ ΙΩΑΝΝΟΥ,τον Σεπτέμβριο του 2011 αναλαμβάνει Λαμπαδάριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά οπου διηκόνησε εως το τέλος του 2017. Έπειτα αναλαμβάνει πρωτοψάλτης του Ιερού καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Αρετσούς της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.Σήμερα κατέχει τη θέση πρωτοψάλτου στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης καθώς  και του   Γ’ιεροψάλτη  του Ιερού ναού Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

 

Όλα αυτά τα χρόνια έχει πλαισιώσει σημαντικές βυζαντινές και πολυφωνικές χορωδίες της Θεςνίκης, Σπουδάζει παράλληλα παιδαγωγικά στο τμήμα Επιστημών προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

– Είναι κάτοχος ΠΤΥΧΙΟΥ με έπαινο καθώς και ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Βυζαντινης Μουσικης με βαθμό Αριστα Παμψηφεί με διάκριση του Α ́Βραβείου. Με απόφαση επίσης του Υπουργείου Πολιτισμού είναι Δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής σε Ωδεία.

-Είναι αριστούχος κάτοχος ΠΤΥΧΙΩΝ ΩΔΙΚΗΣ και ΑΡΜΟΝΙΑΣ.Και αριστούχος κάτοχος ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΟΝΩΔΙΑΣ. Διευθύνει παραδοσιακές και πολυφωνικές χορωδίες, με συμμετοχή σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ.

Εμπειρία : Δάσκαλος  σχολής βυζαντινής μουσικής Μητροπόλεως Λαγκαδά 2014-2017

Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής ωδείου Ματσίγκου Τούμπας 2018- 2020.

 

Διευθυντής χορωδιών:

Βυζαντινού χορού Μητροπολιτικού Ναού Λαγκαδά `Δαμασκηνός ο Στουδίτης’

Πολυφωνικής χορωδίας Μητροπολιτικού ναού Λαγκαδά 2011-2014 Πολυφωνική χορωδία Λητής 2012-2017.

Παραδοσιακές χορωδίες: Δρυμού,Μελισσοχωρίου,Λαγυνών,Ασσήρου,Ι.Ν Τριανδρίας,Προχώματος.

Εκκλησιαστικές χορωδίες: Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Καλαμαριάς, Αγίου Θεράποντος Κ.Τούμπας.

Έχει ψάλλει προς τιμή του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ στο Φανάρι,καθώς και στη Πατριαρχική επίσκεψη το 2011 και 2015 στη πόλη του Λαγκαδά.

-Έχει τραγουδήσει με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος(Σ.Ο.Ν.Ε) καθώς και στη συναυλία αφιερωμένη για τα 100 χρόνια απο την απελευθεύρωση της Θεσσαλονίκης.

 

 

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

-Τιμήθηκε απο τον ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ ΙΕΡΩΝΥΜΟ Β ́ με το Μετάλλιο της Ιερας Μητροπόλεως

Λ.Λ.κ.Ρ.

-Τιμήθηκε με ΕΠΑΙΝΟ από τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. Σταύρο Καλαφάτη»

-ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ για την εφεση και αγάπη του στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική υπηρετώντας ως Πρωτοψάλτης σε διάφόρους Ι.Ναούς, καθώς επίσης και για την συγκρότηση και δ/νση εκ μέρους του, Βυζαντινών και παραδοσιακών χορωδιών.X