Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο

Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο

Κωνσταντινούπολη, η Βασιλίδα των Πόλεων, το αγλάισμα της Χριστιανοσύνης, του Πολιτισμού και της Σοφίας έπεσε στις 29 Μαΐου του 1453 στα χέρια των Οθωμανών μετά από άνισο αγώνα που κράτησε 58 ημέρες.

Αυτήν την ημέρα θλίψης και περισυλλογής για όλους τους Έλληνες μα και για όλους τους Ορθοδόξους επί γης προσευχήθηκαν σήμερα, Κυριακή 28 Μαΐου 2022, στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης, στον οποίο τελέστηκε Θεία Λειτουργία ενώ προ της απολύσεως οι Πατέρες του Ναού τέλεσαν Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του τελευταίου Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των τελευταίων Προμάχων του Βυζαντίου κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Επίσης αναπέμφθηκε δέηση και ανεγνώσθη ειδική ευχή ευχές υπέρ υγείας και φωτισμού των μαθητών με τους Πατέρες να εύχονται ολόψυχα κάθε επιτυχία αλλά και υπομονή σε γονείς και διδασκάλους.

Στο κήρυγμά του ο π. Μακάριος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του 1453, στο χρονικό της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στη μάχη του τελευταίου Αυτοκράτορος Παλαιολόγου καθώς και στις σφαγές και στις λεηλασίες, τονίζοντας ότι η ημερομηνία αυτή έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση του Χριστιανού και αποτελεί μία θλιβερή επέτειο που για πάντα θα μείνει στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Υπογράμμισε ότι σκοπός των όλων τελετών και εκδηλώσεων για τα ιστορικά αυτά γεγονότα είναι να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη και να μεταλαμπαδευτεί στους νεοτέρους, όπως δίδαξε ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κυρός Παντελεήμων Χρυσοφάκης και ο νυν Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Άνθιμος.

Τέλος ανακοίνωσε το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, που τιμάται ως δεύτερη πανήγυρη στον Ιερό Ναό και θα κορυφωθεί με την εκδήλωση των ενοριακών και καλλιτεχνικών τμημάτων το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας της εορτής.

Σε όλους τους συμμετέχοντες πιστούς, ενορίτες και προσκυνητές, ανάμεσά τους και ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Αηδονόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, προσφέρθηκε καφές και κεράσματα ενώ στον αύλειο χώρου ακούστηκαν μουσικοί σκοποί της Πόλης με την επιμέλεια του Μουσικοδιδασκάλου και Λαμπαδαρίου του Ιερού Ναού κ. Μιχαήλ Αναστασίου.X