Μνήμη Κωνσταντίνου Παλαιολόγου & των τελευταίων Προμάχων του Βυζαντίου

Μνήμη Κωνσταντίνου Παλαιολόγου & των τελευταίων Προμάχων του Βυζαντίου

Εάλω η Πόλις…Στα 1453 άλλαξε ο ρους της παγκόσμιας ιστορίας. Μία υπερχιλιόχρονη αυτοκρατορία κατέρρεε υπό την πίεση του βάρβαρου κατακτητή, μία αποφράδα μακρά περίοδος δουλείας ξεκινούσε για τον Ελληνισμό εκείνη την μαύρη Τρίτη, στις 29 Μαΐου του 1453. Την ίδια ώρα που η Αυτοκρατορία ξεψυχούσε, το Έθνος ξεκινούσε τον υπέρ πάντων Αγώνα.

Για αυτήν την ημέρα θλίψης και περισυλλογής για όλους τους Έλληνες μα και για όλους τους Ορθοδόξους επί γης προσευχήθηκαν σήμερα, Κυριακή 30 Μαΐου 2021, στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης, στον οποίο τελέστηκε Θεία Λειτουργία ενώ προ της απολύσεως οι Πατέρες του Ναού τέλεσαν Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του τελευταίου Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των τελευταίων Προμάχων του Βυζαντίου κατά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, ως και της Ιερομήτωρος του πατρός Μακαρίου Πανάγιως Μπούκα – Τσιμέρη επί τη συμπληρώση ενός έτους από την κοίμησή της.

Στο κήρυγμά του ο π. Μακάριος αναφέρθηκε συντόμως στην Ευαγγελική Περικοπή της Σαμαρείτιδος τονίζοντας ότι εκείνοι οι Σαμαρείτες αποτελούσαν μια προτύπωση, μια εικόνα όλης της ανθρωπότητας. Μιας ανθρωπότητας που χωρίς συχνά να το συνειδητοποιεί , διψά να ακούσει το μήνυμα της λυτρώσεως, να ξεδιψάσει από το ύδωρ της ζωής. «Πόσοι άνθρωποι και σήμερα βρίσκονται στην άγνοια, στην πλάνη, στο σκοτάδι! Και ζητούν λίγη χαρά, λίγη ανάπαυση. Ζητούν κάπου να πιαστούν, κάπου να βρουν λίγη ελπίδα, λίγο φως. Κι έχουμε χρέος όλοι μας να κάνουμε το έργο της Σαμαρείτιδος. Να μιλήσουμε σ’ αυτούς με το λόγο μας και με το παράδειγμά μας για την εμπειρία της εν Χριστῷ ζωής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μιλώντας για την αποστασία του ανθρώπου από τον Θεό, έθιξε το ζήτημα της πιλοτικής λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, ερχόμενοι όπως είπε ενάντια στην εντολή του Θεού για την Κυριακή, ημέρα λατρείας του Θεού και αναπαύσεως του ανθρώπου!

Τα ιερά αναλόγια του Ναού κόσμησε με την παρουσία του ο Ιερομόναχος π. Κουκουζέλης εκ του Ιερού Κελίου Γεννήσεως της Θεοτόκου της Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους.X