Λιτανεία Ιερής Εικόνας Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως

Λιτανεία Ιερής Εικόνας Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ξεκίνησε το πρόγραμμα λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού και Ομολογητού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης.

Το πρωί της Κυριακής 10 Ιουνίου 2018, στον κατάμεστο από ευσεβείς πιστούς περικαλλή Ιερό Ναό, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φωτίου Ζαρζαβατσάκη, του και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, με τη συμμετοχή των Ιερέων π. Ηλία Καρατζόγλου, Ευθύμιο Μερτζάνη και Δημήτριο Κοψαχείλη.

Στο κήρυγμα του ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος αναφέρθηκε στο θαυμαστό βίο του Αγίου που κοσμεί το στερέωμα του ουρανού της Εκκλησίας.

Θερμές ευχαριστίες προς τους Πατέρες για τη συμμετοχή τους στην φετινή πανήγυρη του σύγχρονου Αγίου εξέφρασε εκ μέρους των Πατέρων του Ναού ο π. Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μνήμη του μακαριστού πατρός Βασιλείου Καραστέργιου, κτήτορος του Ναού, ο οποίος μετέφερε τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου από την Κριμαία της Ρωσίας στον Ναό του Φωτίου, στον οποίο φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός, για να ενισχύει τους πιστούς ενορίτες.

Ευχαρίστησε ακόμη τον Ακόλουθο του Προξενείου της Ρωσίας κ. Βλαδίμηρο Ποταβόβ και τον πρώην Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη για την παρουσία τους καθώς τα μέλη του Κέντρου Πολιτισμού Ρωσικής Γλώσσας, τα οποία ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, συμμετείχαν στην λατρευτική σύναξη.

Ακολούθησε μεγάλη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού και θαυματουργού στους κεντρικούς δρόμους περιμετρικά της Ενορίας, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Γ’ Σώματος Στρατού και πλήθος κόσμου.

Να αναφερθεί ότι το βράδυ θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία επί την Ιερά Μνήμη του τιμώμενου Αγίου και την κυριώνυμο ημέρα το απόγευμα, μέγας μεθεόρτιος Εσπερινός.X