Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου

Με κάθε λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης  εορτάστηκε και εφέτος, με τις ευχές και την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, η ιερά μνήμη του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Θαυματουργού, στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στο τέλος της νέας παραλίας, έναντι του Μεγάρου Μουσικής.
Το πρόγραμμα του εορτασμού του Αγίου που διέπρεψε στη Θεολογία και στα Γράμματα, αποτελώντας μάλιστα και τον προστάτη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ξεκίνησε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, και κορυφώθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024, ανήμερα της εορτής του.
Την Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία, τελέστηκε το Κτητορικό Μνημόσυνο και ακολούθως η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Φωτίου ανά τους κεντρικούς δρόμους της Ενορίας, με την Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης να παιανίζει και τιμητικό άγημα της Τροχαίας Θεσσαλονίκης και του τοπικού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να συνοδεύει με τάξη.
Ο π. Μακάριος εξέφρασε λόγους δοξολογίας και ευχαριστιών προς τον Άγιο Θεό και αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των Κτητόρων, τιμώντας τα πρόσωπα του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β’ (Χρυσοφάκη) και του τότε Πρωτοσυγκέλλου και μετέπειτα Μητροπολίτη Λαγκαδά αείμνηστου Ιωάννη (Τασσιά), οι οποίοι μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο μακαριστό π. Βασίλειο Καραστέργιο υλοποίησαν την ανέγερση του ευμεγέθη Ιερού Ναού, αφιερωμένος στον Λόγιο Φώτιο. 
Προσευχήθηκε ιδιαιτέρως για όλους τους διατελέσαντες Επιτρόπους, συνδρομητές και ευεργέτες του Ναού αλλά ευχαριστήρια αναφορά έκανε στους σύγχρονους και νεότερους ευεργέτες και δωρητές για την προσφορά τους. 
Το εσπέρας της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου, του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, πλαισιούμενος από Πατέρες, Διακόνους και τους Εφημερίους του Ναού, ενώ συμπροσευχόμενοι στο ιερό βήμα παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κορέας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος με την προτροπή του κυριάρχη Επισκόπου κήρυξε τον θείο λόγο, και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ο Παναγιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστες επτά μέλη της τοπικής Εκκλησίας που διακονούν με ζήλο και αγάπη προς τον Θεό τα Ιερά Ψαλτήρια του Ναού.
Παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον θεσμό του κατώτατου κλήρου, αυτόν του Αναγνώστη ενώ συνεχάρη θερμά τους Εφημερίους του Ναού για το έργο τους, τις Κυρίες του Φιλοπτώχου, της Ερανικής Επιτροπής και των εθελοντών που διακονούν στις φιλανθρωπικές δομές για την αγαπητική τους προσφορά και την ανεκτίμητη συμβολή τους. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Ιεροψάλτες του Ναού, τον Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Ανδρικόπουλο και τον Λαμπαδάριο κ. Μιχαήλ Αναστασίου, τόσο για την προσφορά τους μέσα από την ιερή τέχνη του Δαμασκηνού όσο και για την θαυμάσια απόδοση των ύμνων των Ακολουθιών.
Ακολούθως ο Παναγιώτατος ευλόγησε στην αίθουσα του Ναού την αγιοβασιλειόπιτα των ενοριακών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, συγχαίροντας τους υπευθύνους και όσους συμβάλλουν στο δημιουργικό και πολύτιμο αυτό έργο και τους παρότρυνε να συνεχίσουν την ευλογημένη αυτή προσπάθεια που δίνει αξία στην αλληλεγγύη και συμβάλει στην διαπαιδαγώγηση και καλλιέργεια των χαρισμάτων των μικρών παιδιών και των νέων.
Την κυριώνυμο ημέρα του Όρθρου χοροστάτησε και της λαμπρής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ευγενώς προσκληθείς προς τούτο, κηρύττοντας τον θείο λόγο και ευχαριστώντας τον Παναγιώτατο κ. Φιλόθεο για την πρόσκληση και τους Εφημερίους του Ναού για την αγαπώσα καρδία τους.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους αγώνες του Ιερού Φωτίου υπερασπιζόμενος την ορθόδοξη πίστη και τα δόγματα της Εκκλησίας, στο πλούσιο συγγραφικό του έργο και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.
Τέλος, ανακοινώθηκε το μεθέορτο πρόγραμμα της πανηγύρεως καθώς και την Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου και Προστάτου των καρκινοπαθών, Ιερό Λείψανο του οποίου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό. Επίσης ανακοίνωσε το πρόγραμμα των Ιερών Φωτείων κατά τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής με ομιλίες Πατέρων εξ Αγίου Όρους.
Ευλαβείς πιστοί, ενορίτες και προσκυνητές από την μεγαλώνυμο πόλη της Θεσσαλονίκης προσήλθαν κατά τη διάρκεια των ημερών του εορτασμού στον Ναό του τιμώμενου Αγίου Φωτίου να προσκυνήσουν την Ιερή του Εικόνα, να καταθέσουν τις ευχαριστίες τους, να δοξολογήσουν τον Θεόν και να εκζητήσουν τις πρεσβείες του Αγίου για τη ζωή και τον πνευματικό τους αγώνα σε καιρούς δύσκολους και πονηρούς, σε χρόνια θυμωμένα. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών Σχολείων που λειτουργούν στα όρια της Ενορίας, με την Ελληνική Σημαία ανά χείρας των μαθητών, συνοδεία των Δασκάλων τους.


X