Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Λουκά του Ιατρού

Τον Θεόσοφον άγιον, Ιεράρχη τον ένθεον, ιατρών θησαύρισμα αδαπάνητον, της Ρωσίας τον βλαστόν και των πιστών εγκαλλώπισμα, Λουκά τον Ιατρό, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, τίμησε με αφορμή την ιερά του μνήμη ο Ιερός Ναός Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης κατά το διήμερο 10 και 11 μηνός Ιουνίου του 2021.
Η εορτή του νεοφανούς Αγίου της Ορθοδοξίας αποτελεί τη δεύτερη πανήγυρη του Ιερού Ναού, στον οποίο υπάρχει Παρεκκλήσιο του Αγίου και κάθε χρόνο προς τιμήν του τελούνται Ιερές Ακολουθίες και εορταστικές εκδηλώσεις.
Παραμονή της εορτής τελέστηκε δέηση και εψάλλησαν τα μεγαλυνάρια της Παναγίας του Άξιον Εστί, με τους Ιερείς να μεταφέρουν στο κέντρο του Ναού το ιερό Εικόνισμα της Παναγίας με τα ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού από το Ιερό Βήμα στο οποίο φυλάσσονται προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών. Εν συνεχεία τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός από τους Πατέρες του Ναού και βραδινή Θεία Λειτουργία για τους εργαζομένους. 
Πιστοί κάθε ηλικίας προσήλθαν τηρώντας τα μέτρα προστασίας να προσκυνήσουν το θαυματουργό λείψανο του Ομολογητού Λουκά και την ιερή του Εικόνα, να καταθέσουν την προσευχή τους και να ζητήσουν τη βοήθεια του. Ένας Άγιος που υπέστη φρικτές δοκιμασίες, εξορίες και φυλακίσεις και όμως στο όνομα του Χριστού άντεξε, θαυματούργησε και στέφθηκε με τον στέφανο της δόξης του Κυρίου.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το εσπέρας εψάλλησαν παράκληση και οι χαιρετισμοί του Αγίου, αναγνώσθηκαν οι ευχές για τους ασθενείς & για τους μαθητές των πανελληνίων εξετάσεων και πραγματοποιήθηκε λιτάνευση Ιερού Λειψάνου και της Ιερής Εικόνας πέριξ του Ιερού Ναού. Προ της ανάνγνωσης της ευχής για τον αγιασμό και τον στηριγμό των μαθητών, ο π. Μακάριος απευθυνόμενος στα ελπιδοφόρα νιάτα καλώντας τα να έχουν εμπιστοσύνη στο Θεό και στις δυνάμεις τους, ευχόμενος καλή επιτυχία στην ωραία αυτή προσπάθεια, στον αγώνα δηλαδή για επιτυχία και καταξίωση.
Στο τέλος η μικτή χορωδία «Εύφωνον» που ξεκίνησε από τον συγκεκριμένο Ναό, στον οποία ανακαινίστηκαν πνευματικά και τον θεωρούν το πνευματικό τους καταφύγιο, τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια συνοδεία μουσικών οργάνων υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου κ. Ζαχαρίου. Στη χορωδία συμμετείχαν οι Δημήτρης Βαμβακόπουλος, Αλέξανδρος Δουμάνογλου, Άγγελος Ζέκιος, Σωτήρης Καράμπελας, Θεολόγος Κερμελίδης, Άγις Λίβας, Λάζαρος Μπερβερίδης, Αθανάσιος Πολίτης, Χαρούλα Αβραμίδου, Σταυρούλα Γογότση, Ειρήνη Μούτσα, Άρτεμις Νάτσου, Ελισσάβετ Τσαγκαρλή και Ιωάννα Χαρισοπούλου.
Τα Ιερά αναλόγια κατά τη διάρκεια όλων των Ακολουθιών λάμπρυναν ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Δημήτρης Βαμβακόπουλος και ο Λαμπαδάριος κ. Μιχαήλ Αναστασίου, καθώς και ο Πρωτοψάλτης του Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης κ. Στυλιανός Ζαχαρίου, ο οποίος είναι και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου.
Καθόλη τη διάρκεια των πανηγυρικών και εορταστικών εκδηλώσεων λειτουργούσε έκθεση με χειροποίητα γλυκά προς ενίσχυση του συσσιτίου και της εξωτερικής επένδυσης του Ναού με πέτρα ενώ σε όλους τους πανηγυριστές προσφέρθηκαν κεράσματα.


X