Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της Α’ Οικ. Συνόδου

Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της Α’ Οικ. Συνόδου

Με ευλάβεια και τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τη διάδοση της πανδημίας που ενέσκυψε και στην πατρίδα μας τελέστηκαν σήμερα, Κυριακή 31 Μαΐου 2020, οι δύο Θείες Λειτουργίες στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου.

Με τη συνδρομή των εθελοντών οι ευλαβείς πιστοί, ενορίτες και προσκυνητές, συμμετείχαν υποδειγματικά στην τέλεση της κάθε Λειτουργίας, την οποία τέλεσαν τη μεν πρώτη οι Εφημέριοι π. Θεοδόσιος Αργυρόπουλος και π. Ηλίας και τη δεύτερη ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Μακάριος Τσιμέρης.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας αξιώθηκαν από τον Παντοδύναμο Θεό να δοξολογήσουν το Άγιο Τριαδικό Όνομά Του, να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων και να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στον Προστάτη Άγιο Φώτιο το Μεγάλο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Η σημερινή Κυριακή είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Η σύνοδος συνήλθε κατά πρόσκληση του Μεγάλου Κωνσταντίνου κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του και είχε διάρκεια 3,5 χρόνια.

Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν ο Αλέξανδρος ο Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος ο Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Ευστάθιος ο Αντιοχείας, ο Μακάριος ο Ιεροσολύμων, ο Παφνούτιος, ο Σπυρίδων, ο Νικόλαος, κ.α.
Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Άρειο και τον Αρειανισμό. Διατύπωσε τους πρώτους όρους ορθού Χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως ομοούσιον τω Θεώ Πατρί.

Συνέταξε, τέλος, τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

Για την ιδιαίτερη αυτή ημέρα που τιμά τους Θεοφόρους Πατέρες που διατράνωσαν με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος την αληθινή πίστη στον Τριαδικό Θεό μίλησε ο π. Μακάριος.X