Ιερό Μνημόσυνο για τον Παντελεήμονα τον Β’ Χρυσοφάκη

Ιερό Μνημόσυνο για τον Παντελεήμονα τον Β’ Χρυσοφάκη

Συμπληρώνονται φέτος δεκαεννέα έτη (9/7/2003) από της εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Β’ (Χρυσοφάκη), ενός εκκλησιαστικού ηγέτη που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Αποστολική Μητρόπολη των Θεσσαλονικέων.

Την Κυριακή, 3 του μηνός Ιουλίου 2022, στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και αμέσως μετά οι Πατέρες του Ναού τέλεσαν Ιερό Μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του αοιδίμου Ιεράρχου, ο οποίος συνδεόταν άρρηκτα με τον συγκεκριμένο Ναό.

Πρώτον, γιατί οι Ιερείς του έλαβαν από τον ίδιο τον πρώτο ή δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης και δεύτερον ο Ναός του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου που κοσμεί τη νέα παραλία Θεσσαλονίκης υπήρξε ένα από τα οράματά του που έγινε πραγματικότητα με τη συνδρομή Ιερέων και πιστών, λίγα μέτρα μακριά από τον εμβληματικό Ναό των μαθητών του, Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, κατά μήκος της παραλιακής οδού.

Στην αναφορά τους οι Πατέρες του Ναού, αποδίδοντας την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη τους, έκαναν λόγο για έναν εκκλησιαστικό άνδρα – πρότυπο, φιλοπάτριδα, ενάρετο και δοκιμώτατο περί την Θεολογία, την Εκκλησιολογία και την θύραθεν Παιδεία.

Ανύστακτος Ποιμένας, άοκνος εργάτης του Ευαγγελίου που διακρίθηκε για τα έργα αγάπης και κατέστη στοργικός πατέρας όλων.

Το δε πολυσχιδές έργο του έχει μείνει χαραγμένο στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και έχει να κάνει με την επαναφορά Ιερών Λειψάνων, ιδρύσεις Ναών, αγιοκατατάξεις, μεταφορά ιερών κειμηλίων, χειροτονίες και πλείστα άλλα.

Ο π. Μακάριος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τελευταίες στιγμές της ζωής του μακαριστού Μητροπολίτη στο Αγιώνυμο Όρος, όπου τον συνόδευε μαζί με τον τότε Πρωτοσύγκελλο και μετέπειτα Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Ιωάννη. Συγκυρία ευλογημένη, τόνισε, ήταν το γεγονός ότι κατά την τελευταία στιγμή της ζωής του έλαβε την ευχή του και ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος διερχόμενος στο Όρος τον επισκέφθηκε στο Ιερό Κάθισμα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

Τέλος, υπογραμμίστηκε από τον π. Μακάριο, η καίρια συμβολή του στα ζητήματα της Μακεδονίας, για τα οποία αγωνίσθηκε σθεναρά και με χαρακτηριστικό πάθος.  Άφησε ζωντανή την παρακαταθήκη στα πνευματικά του παιδιά για Χριστό και Ελλάδα!

Και τον αγώνα αυτόν συνέχισε με τον ίδιο ζήλο και ο άξιος διάδοχός του, Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Τους ύμνους απέδωσαν θαυμάσια χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Ανδρικόπουλο και τον Λαμπαδάριο κ. Μιχαήλ Αναστασίου.X