Ιερατικό Συλλείτουργο

Ιερατικό Συλλείτουργο

Με ιεροπρέπεια και μέσα σε κλίμα κατάνυξης και προσευχής τελέστηκε σήμερα, Κυριακή της Τυροφάγου, πρώτη του μηνός Μαρτίου, Ιερατικό Συλλείτουργο στον νεόδμητο περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Της θ. Λειτουργίας προέστη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, πλαισιούμενος από Ιερείς, τον Προϊστάμενο και τους Εφημερίους του Ιερού Ναού καθώς και των Ιεροδιακόνων.

Να σημειωθεί ότι πλήθος πιστών προσήλθε στον Ιερό Ναό για να μετέχει της Ευχαριστιακής Συνάξεως και να προσευχηθεί ιδιαιτέρως καθώς από αύριο άρχεται η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Το θείο λόγο κήρυξε με θεολογικό και μεστό λόγο ο Αρχιμ. π. Ιάκωβος, αναφερθείς στην περίοδο του Τριωδίου και στον διδακτικό χαρακτήρα των Ευαγγελίων της περιόδου αυτής για τους πιστούς κάθε εποχής. Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, η αποτελεί ένα τμήμα της επί του Όρους ομιλίας του Χριστού, καλώντας τους πιστούς να ακολουθήσουν τις προτροπές του Κυρίου και να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν βαθύτερα και ουσιαστικά την Ορθόδοξη εκκλησιαστική προοπτική.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι η Μ. Τεσσαρακοστή είναι πορεία αποκαταστάσεως με τον Θεό, γι’ αυτό υπάρχει σήμερα η προϋπόθεση της αλληλοσυγχωρήσεως. Νηστεύουμε, είπε, για τις αμαρτίες μας, για τα πάθη μας, για τις αδυναμίες μας, για να μας συγχωρήσει ο Θεός, για να μας αποκαταστήσει, για να Τον συναντήσουμε τώρα στο Φως της Αναστάσεώς Του και αύριο στην δόξα της Βασιλείας Του. Σ’ αυτό άλλωστε στοχεύει και η Μ. Σαρακοστή.

Μετέφερε σε όλους τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου για καλή και ευλογημένη Σαρακοστή και εξέφρασε την έντονη ανησυχία και αγωνία του Παναγιωτάτου για το εθνικό θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στα σύνορά μας. Ο Παναγιώτατος, είπε ο ομιλητής, μας καλεί όλους να ενώσουμε την προσευχή μας μαζί με την δική του διάπυρη ευχή και ένθερμη προσευχή προς τον Τριαδικό Θεό για την επίλυση όλων των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν την πατρίδα μας, με ψυχραιμία και ελπίδα, όπως αρμόζει στους ευσεβείς ορθόδοξους πιστούς.

Στο τέλος ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Μακάριος Τσιμέρης ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για την αποτροπή της εξαπλώσεως του νέου κοροναϊού, ενημερώνοντας σχετικά το πυκνό εκκλησίασμα.

Τη Θεία Λειτουργία αναμετάδωσε με απευθείας σύνδεση το ΕΡΤ 2.X