Ιερά Αγρυπνία για τον νεοφανή Όσιο Πορφύριο

Ιερά Αγρυπνία για τον νεοφανή Όσιο Πορφύριο

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τιμήθηκε η Ιερά Μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του νεοφανούς με την τέλεση Ιερά Αγρυπνίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, το βράδυ πρώτη του μηνός από δευτέρα Δεκεμβρίου, ημέρα που τιμάται η μνήμη του. Μαζί με τους Πατέρες του Ναού, στις ευλογημένες στιγμές της λατρευτικής Συνάξεως συμμετείχαν οι Παν. Αρχίμ. π. Ειρηναίος και π. Εφραίμ, καθώς πλήθος ευσεβών πιστών και προσκυνητών που προσήλθε για να προσευχηθεί και ζητήσει τις πρεσβείες του χαρισματικού Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Στα 85 χρόνια που έζησε σ’ αυτή τη γη ο Θεός, που η παρουσία Του ήταν έντονη και ζωηρή, καθόλου ξεθωριασμένη, στην καρδιά του, του επέτρεψε μια πολυκύμαντη και προφητική διαδρομή. Ανάμεσα στη βιοπάλη και την ασκητική. Μεταξύ γης και ουρανού. Γνώρισε από μικρός τη φτώχεια, γεννημένος από γεωργούς γονείς το 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας.

Αξιώθηκε σε ηλικία 14 ετών να γίνει μοναχός στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, ενώ το 1926 σε ηλικία 20 ετών χειροτονήθηκε διάκονος και το 1927 πρεσβύτερος και μόλις στα 22 του έλαβε την άδεια του εξομολόγου! Πέρασε από το καμίνι της πολύβουης Ομόνοιας των Αθηνών, όπου για 33 ολόκληρα χρόνια διακόνησε ως εφημέριος στο ναό του Αγίου Γερασίμου της Πολυκλινικής Αθηνών.

Τι εμπειρίες άντλησε εδώ, αλλά και τι παρηγοριά έδωσε μέσα από ατέλειωτες ώρες συμπαράστασης σε αρρώστους, συγκινήσεων, συζητήσεων, προσευχών, ακολουθιών, συμβουλών, θαυμαστών παρεμβάσεων, κηρυγμάτων όχι μόνο με το λόγο του, αλλά και με τη σιωπή του.

Αισθάνθηκε αγαλλίαση, όταν κατόρθωσε, με τη στήριξη χιλιάδων πιστών, να κάνει ένα όνειρό του πραγματικότητα. Να δημιουργήσει ένα πνευματικό καταφύγιο, που να είναι το πέρασμα από τη θλίψη στη χαρά, η γέφυρα από την απελπισία στην ελπίδα. Το ξεπέρασμα του τέρματος και του τέλματος. Ίδρυσε ένα μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα στο Μήλεσι της Αττικής και θεμελίωσε, ένα χρόνο πριν την εκδημία του, το καθολικό του, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Χριστού. Προαισθανόμενος το φτερούγισμά του κοντά στους αγγέλους, επέστρεψε στα αγαπημένα του Καυσοκαλύβια, όπου και άφησε την τελευταία του αναπνοή.

Ο άγιος Πορφύριος, είναι αμέτρητες οι μαρτυρίες περί αυτού, βίωνε υπερφυσικές καταστάσεις, που ξεπερνούσαν τα όρια της λογικής. Κάποιες από αυτές επέτρεπε ο Θεός και αποκαλύπτονταν. Είχε γκρεμίσει τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου, όπου όλοι μας είμαστε ασφυκτικά εγκλωβισμένοι. Ζούσε το παρελθόν και το μέλλον ως παρόν, γεγονός, που από μόνο του φανερώνει ότι είχε κατακτήσει την αιωνιότητα. Ωστόσο ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν έχασε την ταπεινότητά του!

Ο άγιος Πορφύριος γνώρισε το Θεό και Αυτός τον αναγνώρισε ως παιδί Του.X