Η Σύναξη της Παναγίας Γοργοϋπηκόου

Η Σύναξη της Παναγίας Γοργοϋπηκόου

Σεμνύνεται η Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης για το θεομητορικό εικόνισμα της Παναγίας Γοργουπηκόου, την Σύναξη της οποίας εόρτασε πανηγυρικά και σεμνομεγαλόπρεπα την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023.

Πρόκειται για πιστό αντίγραφο της Ιερής και θαυματουργής Εικόνας της Γοργοϋπηκόου που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους, φιλοτεχνημένη από τους Πατέρες της Μονής, προς μόνιμη ευλογία και αγιασμό των πιστών της προαναφερόμενης Ενορίας.
Αρχικά τελέστηκε πανηγυρικός Όρθρος και λαμπρή Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία οι Πατέρες και το πλήθος των φιλέορτων πιστών λιτάνευσαν το Εικόνισμα της Παναγίας ανά τους κεντρικούς δρόμους της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, με τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας να παιανίζει, συνοδεία των Ιεροψαλτών του Ναού και αντιπροσωπείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Δεήση αναπέμφθηκε μπροστά από τη Γενική Κλινική υπέρ υγείας των ασθενούντων και υπέρ αποκαταστάσεως των πληγέντων αδελφών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Άλλωστε η Παναγία μας διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο, μοναδικό και κυριαρχικό ρόλο στη ζωή του κάθε Χριστιανού, στις πρεσβείες της οποίας εκζητεί και στην αγκαλιά της Οποίας προστρέχει σε κάθε δύσκολη στιγμή! Έτσι εξηγούνται και οι πολλοί διαφορετικοί χαρακτηρισμοί στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Οποία χώρεσε τον Αχώρητο και ένωσε τη γη με τον Ουρανό! Η Παναγία Γοργουπήκοος με τη Χάρη του Υιού Της και Θεού μας σπεύδει ταχέως σε κάθε Χριστιανό που προσεύχεται με καθαρή καρδιά και αληθινή ταπείνωση, προσφέροντας ανακούφιση, παρηγοριά και ελπίδα!
Ευλαβείς πιστοί, ενορίτες από τη νέα παραλία Θεσσαλονίκης και προσκυνητές από την όμορφη πόλη του Θερμαϊκού με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, Βουλευτές, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Νικόλα Τζόλλα, τον Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο, τον Άρχοντα Ασηκρήτη του Οικ. Πατριαρχείου Καθηγητή κ. Αναστάσιο Βαβούσκο και Πολιτευτές προσήλθαν για να μετάσχουν προσευχητικώς και να προσκυνήσουν την Ιερή της Εικόνας καταθέτοντας τις δεήσεις, τις παρακλήσεις και τα αιτήματά τους, αφού η Παναγία προστατεύει και σκέπει όλα τα παιδιά Της!
Στο τέλος, οι Πατέρες μετέφεραν την ευλογία και τις πατρικές ευχές του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Σε όλους τους μετέχοντες της πανηγύρεως προσφέρθηκε παραδοσιακή δοχή στο προαύλειο του Ναού.


X