Η Ακολουθία των Αχράντων Παθών

Η Ακολουθία των Αχράντων Παθών

« Σήμερον τοῦ Ναοῦ τὸ καταπέτασμα, εἰς ἔλεγχον ῥήγνυται τῶν παρανόμων, καὶ τὰς ἰδίας ἀκτῖνας, ὁ ἥλιος κρύπτει, Δεσπότην ὁρῶν σταυρούμενον.    »

Μέσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης αλλά και συγκίνησης πλήθος ευσεβών πιστών συμμετείχε σήμερα Μ. Πέμπτη στην Ακολουθία των Αχράντων Παθών (ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής) και της Σταυρώσεως του Κυρίου μας, στην οποία διαβάζονται τα δώδεκα Ευαγγέλια, μέσα στα οποία εξιστορείται και αναλύεται η πορεία του Κυρίου μας προς τον Σταυρό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Εκατοντάδες πιστοί κάθε ηλικίας, με λίγα λουλούδια στα χέρια και έκδηλη τη συγκίνηση στα πρόσωπά τους, προσήλθαν να προσκυνήσουν τον Εσταυρώμενο, που οδηγήθηκε στο εκούσιο Πάθος για την σωτήρια και την ελευθερία των ανθρώπων. Η απόδοση των ύμνων από τους εξαιρετικούς χορούς των Ιεροψαλτών και η ανάγνωση των δώδεκα Ευαγγελίων από τους Πατέρες του Ιερού Ναού περιέγραψαν με συγκλονιστικό τρόπο από τον Μυστικό Δείπνο, την προσευχή του Κυρίου μας στο Όρος των Ελαιών, την προδοσία του Ιούδα, τη δίκη Του Χριστού μας από τους αρχιερείς και τον Πόντιο Πιλάτο, έως την ανάβασή Του στον Γολγοθά και τη Σταύρωσή Του. Η κορύφωση των Αγίων και φρικτών Παθών Του συνταράσσει τις καρδιές των πιστών που επιζητούν το έλεος και τη Χάρη Του.

Για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο έκανε λόγο ο π. Μακάριος, προβάλοντας το μεγαλείο της θυσίας του Θεανθρώπου, που μέσα από τον Σταυρό έφερε την Ανάσταση της ζωής!X