Επέτειος Εγκαινίων του Ιερού Μας Ναού

Επέτειος Εγκαινίων του Ιερού Μας Ναού

«Χάρη στον ευσεβή πόθο ανθρώπων που αγάπησαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους τον Θεό, στις προσπάθειες και στους κόπους τους, ανεγέρθη ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου… σ’ αυτούς οφείλουμε ευγνωμοσύνη!»

Λαμπρή η σημερινή ημέρα για την Ενορία του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, καθώς συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από τα εγκαίνια του περικαλλούς αυτού Ιερού Ναού.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία από τον Αρχιμ. Μακάριο Τσιμέρη, Προϊσταμένου του ως άνω Ναού, με τη συμμετοχή του Ιεροδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως π. Χρήστου Καρακούδη, ο οποίος επί χρόνια διετέλεσε Λαμπαδάριος στον συγκεκριμένο Ναό.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν με λαμπρότητα στις 17 Μαΐου 2009 από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλόνικης κ. Άνθιμο και τον τότε Επίσκοπο Διαυλείας και νυν Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος από τη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου συνέβαλε τα μέγιστα για την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων εγγράφων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας προκειμένου να συσταθεί η Ενορία. Εκπροσωπήθηκε τότε η αγιορείτικη επιστασία του Αγίου Όρους, συμμετείχαν πολλοί Πατέρες, παρέστησαν οι εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος Λαού που χαιρόταν πλέον τον νέο Ιερό Ναό να δεσπόζει στο τέλος της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Μακάριος Τσιμέρης, στη σύντομη προσλαλιά του στο τέλος της Θ. Λειτουργίας αναφέρθηκε σε αυτό το μεγάλο γεγονός για την Ενορία του Αγίου Φωτίου, τον Ναό του οποίου θεμελίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1997 ο Οικ. Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Δεήθηκε υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β’ (Χρυσοφάκη) καθώς ο νέος αυτός Ναός που είναι αφιερωμένος στον διδάσκαλο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αποτελούσε ένα όραμά του, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συνδρομή του τότε Πρωτοσυγκέλλου, μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά Ιωάννου (Τασσιά) και του δραστήριου Πρεσβυτέρου μακαριστού Βασιλείου Καραστέργιου. Ενθυμήθηκε όλους όσοι συνέβαλαν για την ανέγερση του, επιτρόπους, συνδρομητές, αφιερωτές και δωρητές αλλά και όσους συνεχίζουν μέχρι σήμερα τον ευπρεπισμό του Ναού, τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και όλων των επιτροπών, τους εθελοντές του φιλανθρωπικού έργου ανακοινώνοντας παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον την συνέχεια της προσπάθειας για την ολοκλήρωση της εξωτερικής ένδυσης πέτρας του Ναού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους εκπροσώπους των τότε αρχών (Νομαρχίας και Δήμου) για την προσφορά τους στην ανέγερση του Ναού και στους τρεις επιτρόπους που έδωσαν τον όμορφο αυτό αγώνα από την θεμελίωση του και δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Πρόκειται για τους αείμνηστους Ηρακλή Παυλίδη, Κωνσταντίνο Σταμάτη και Σταύρο Πανίδη.

Ευγνωμοσύνη εξέφρασε και για τους Πατέρες του Αγίου Όρους που στηρίζουν την Ενορία με την παρουσία και συμμετοχή τους με πνευματικές ομιλίες στα «Ιερά Φώτεια».

Ο π. Μακάριος ευχαρίστησε επίσης τους διατελέσαντες Προϊσταμένους και Εφημερίους του Ναού που άφησαν το δικό τους στίγμα στην πορεία του χρόνου, τον Αρχιμ. Βασίλειο Πολίτη, τον Θεοφ. Επίσκοπο Αθηναγόρα Σαλμά, τον Πρωτ. π. Παλαιολόγο Μάνο και και τον π. Λαυρέντιο.

Τέλος μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος στήριξε και στηρίζει την Ενορία του Αγίου Φωτίου με την αγάπη, την εμπειρία και την εμπιστοσύνη του.

Τα ιερά αναλόγια τίμησαν ο μουσικολογιώτατος κ. Στυλιανός Ζαχαρίου, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, ο οποίος επί χρόνια διετέλεσε Πρωτοψάλτης στον ι. Ναό του Αγίου Φωτίου δεχόμενος τον άξιο έπαινο του Προϊσταμένου και ο Λαμπαδάριος κ. Μιχαήλ Αναστασίου ενώ μνεία έγινε και στον Ιεροδιάκονο π. Χρήστο Κανούλα, ο οποίος διατέλεσε Λαμπαδάριος του Ναού.X