Εκδήλωση αφιερωμένη στη Μητέρα

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Μητέρα

Με αισθήματα πνευματικής χαράς σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη μεγάλη Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Σωτήρα Ιησού Χριστού, η Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στο ιερό πρόσωπο της Μητέρας.
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, στον ισόγειο όροφο του Ναού, οι πιστοί συμμετείχαν σε μία απλή αλλά πλούσια σε νοήματα εκδήλωση τιμώντας την Μητέρα, τους κόπους, τις θυσίες και την ανεκτίμητη προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία μας. Η σκέψη βέβαια όλων πρώτα στρέφεται στο ιερό Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, της Μητέρας του Θεού και πάντων των Χριστιανών.
Η εκδήλωση άνοιξε με σχετικούς ύμνους, τους οποίους απέδωσε κατά άριστο τρόπο o Βυζαντινός Χορός του Ναού «Φώτιος ο Μέγας» και εν συνέχεια παρουσιάστηκε δρώμενο και τραγούδια από τα μέλη του Κύκλου της Αγίας Γραφής με υπεύθυνη την κα Αικατερίνη Ματένογλου, η οποία στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Η σύγχρονη Μητέρα».
Κάθε χρόνο η Ενορία βραβεύει δύο μητέρες. Φέτος επέλεξε να τιμήσει τις δύο καλές Πρεσβυτέρες, την κα Γεωργία Αργυροπούλου και κα Ελένη Καρατζόγλου, σύζυγοι των Εφημερίων του Ναού, π. Θεοδοσίου και π. Ηλία αντίστοιχα, για την προσφορά τους στην διακονία της Εκκλησίας και στην οικογένεια. Αμφότερες είναι πολύτεκνες μητέρες με πέντε η πρώτη και τέσσερα τέκνα η δεύτερη αντίστοιχα.
Απονεμήθηκαν επίσης και τα πτυχία της Βυζαντινής Μουσικής στα μέλη του Εργαστηρίου του Ναού που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους π. Χαράλαμπο Σκαρλή, Κωνσταντίνο Πνευματικό, Πέτρο Μανούγκα, Νικόλαο Μαραγκό, Παρασκευή Νικολαίδου και Δημήτριο Παρδάλη, οι οποίοι εδιδάχθηκαν την τέχνη του Δαμασκηνού από τον Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Στυλιανό Ζαχαρίου και έλαβαν το πτυχίο του Ιεροψάλτη. 
Στο τέλος ο π. Μακάριος μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και τα θερμά συγχαρητήρια του στους νέους διπλωματούχους και εκ μέρους των Πατέρων ευχαρίστησε όλους όσοι εκοπίασαν για το αφιέρωμα στη Μητέρα και τους ευσεβείς πιστούς για τη συμμετοχή τους. Τόνισε ότι πρώτη μητέρα είναι η Εκκλησία που μας δέχεται όλους, υπογραμμίζοντας την μοναδική αξία που έχει η Μητέρα για τον καθένα άνθρωπο ξεχωριστά, ευχόμενος οι πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου να σκέπει τη ζωή όλων!


X