Εάλω η Πόλις – Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο

Εάλω η Πόλις – Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο

29η Μαΐου 1453: «Η Πόλις εάλω»! Η Αγιά Σοφιά, ο «οφθαλμός της οικουμένης», κατά τον Πατριάρχη Φώτιο, όπου ο Ηράκλειος προσευχήθηκε πριν εκστρατεύσει κατά των Περσών, ο Βουλγαροκτόνος κατήγαγε μεγαλοπρεπέστατο θρίαμβο, οι Ρώσοι βογιάροι είδαν οπτασίες αγγέλων, οι Δυτικοί σταυροφόροι εκτραχηλίστηκαν, ο τελευταίος Κωνσταντίνος μετέλαβε τη Θεία Κοινωνία, για να πεθάνει ως Ελληνας, μεταβλήθηκε σε τζαμί… Τις τερψίθεες και καλλικέλαδες ψαλμωδίες αντικατέστησε η φωνή του μουεζίνη και τον Σταυρό στην κορυφή του υψιπετούς θόλου, η ημισέληνος.
Έτσι, και φέτος, στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προσευχήθηκαν όλοι για την ανάπαυση των μαχόμενων για την Βασιλίδα των Πόλεων και Ιερό Μνημόσυνο για τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Σχετική ομιλία εκφώνησε ο π. Μακάριος για όσα έλαβαν χώρα το 1453 με κατάληξη την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.
Στο τέλος ανεγνώσθη ειδική ευχή υπέρ φωτισμού και καλής επιτυχίας των μαθητών που θα μετέχουν των προγραμματισμένων εξετάσεων.


X