«…ακατανόητον θαύμα, πώς γαλουχείς τον Δεσπότη;»

«…ακατανόητον θαύμα, πώς γαλουχείς τον Δεσπότη;»

Μέσα στον κατεξοχήν μήνα της Παναγίας, τον μήνα Αύγουστο, και δύο ημέρες πριν τη μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ευσεβείς πιστοί και προσκυνητές συμμετείχαν το εσπέρας της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020 στις Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν της Παναγίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου της Αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Αξιοποιώντας τον αύλειο χώρο του Ι. Ναού, οι συμμετέχοντες τήρησαν με ευλάβεια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την επιδημία του κοροναϊού, που έλαβαν οι Εφημέριοι με τη συνδρομή των Επιτρόπων και των εθελοντών, προκειμένου όλοι με ασφάλεια να συμμετέχουν στην Ιερά Παράκληση προς την Κυρία Θεοτόκο, το Ιερό Ευχέλαιο και τα Εγκώμιά Της που προκαλούν συγκίνηση και θαυμασμό για το μεγαλείο Της.

«…ακατανόητον θαύμα, πώς γαλουχείς τον Δεσπότη;» Είναι όντως μεγάλο θαύμα και φυσικά δεν μπορεί να το συλλάβει η ανθρώπινη διάνοια, πώς ο Παντοκράτωρ Θεός, ο Κτίστης του σύμπαντος κόσμου, σμικρύνεται μέσα στην κοιλία της Κυρίας Θεοτόκου. Ο Τριαδικός Θεός, που είναι απερίγραπτος και απερινόητος, γίνεται μεθεκτός σε εμάς, μέσω των Ακτίστων Ενεργειών Του, μέσω των Χαρισμάτων του Παναγίου Πνεύματος.

Στο τέλος, ο π. Μακάριος, στη σύντομη προσλαλιά του κατέναυσε τους λογισμούς των πιστών από όσα δύσκολα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας να έχουν εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και στην αγκαλιά της Παναγίας, να κάνουν υπακοή στην Εκκλησία που γνωρίζει από ταπείνωση και υπακοή, υπογραμμίζοντας ότι οι Χριστιανοί γνωρίζουν από δοκιμασίες και πώς να εξέρχονται από αυτές νικητές!

Τόνισε, ότι μέσα από την προσευχή του καθενός και την κατάθεση της ευγνωμοσύνης και του σεβασμού προς την μεσίτρια του κόσμου Υπεραγία Θεότοκο, ας έχουμε στην προσευχή τους, ιδιαιτέρως τούτες τις ημέρες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλει, τους ασθενείς που δίνουν τον δικό τους αγώνα και τους στρατιωτικούς μας που επαγρυπνούν για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Τους ύμνους απέδωσε θαυμάσια ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Δημήτριος Βαμβακόπουλος με τους συνεργάτες του, συμβάλλοντας στη δημιουργία μίας κατανυκτικής ατμόσφαιρας.

Το βράδυ τελέστηκε Θεία Λειτουργία, ιδιαιτέρως για τους εργαζομένους, όπως και χθες, ενώ και αύριο το βράδυ θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία, προκειμένου να διευκολυνθούν όλο και περισσότεροι Χριστιανοί για να συμμετέχουν στις Ιερές Ακολουθίες και να τιμήσουν όπως αρμόζει την Πλατυτέρα των Ουρανών!X