Ιερός Ναός Αγίου Φωτίου

ΧΟΡΩΔΙΕΣ

Βυζαντινός χορός ‘Φώτιος ο Μέγαs’

Ο Βυζαντινός Εκκλησιαστικός χορός ‘Φώτιος ο Μέγας’ με χοράρχη τον πρωτοψάλτη Στυλιανό Ζαχαρίου ιδρύθηκε το 2008.

Αποτελείται από εκλεκτούς ιεροψάλτες οι οποίοι διακονούν τα αναλόγια των εκκλησιών της ιεράς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Διακρίνονται για τα μουσικά τους βιώματα μαθητεύοντας κοντά σε επιφανείς διδασκάλους καθώς επίσης για την καλλιφωνία τους, την άριστη μουσική τους κατάρτιση και την άψογη μεταξύ τους συνεργασία ερμηνεύοντας ψαλμούς και ύμνους με τον παραδοσιακό τρόπο όπως διαμορφώθηκε στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό της Κωνσταντινουπόλεως.

Ασχολούνται και με το παραδοσιακό τραγούδι απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος.

Σκοπός όλων των μελών του βυζαντινού χορού είναι η διάσωση η διατήρηση και η διάδοση της μουσικής Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς στις νεότερες γενιές σε μια εποχή κρίσεων.


Μικτή παραδοσιακή χορωδία ‘Μάρκος ο Ευγενικός’

Η μικτή παραδοσιακή χορωδία με την επωνυμία ‘Μάρκος ο Ευγενικός’ του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε το 2009 αποτελείται από εκλεκτά μέλη τα οποία διακρίνονται για τα μουσικά τους βιώματα και την άριστη μεταξύ τους συνεργασία.

Η χορωδία διαθέτει ρεπερτόριο με τραγούδια από όλα τα μέρη της Ελλάδος όπως Μακεδονία-Θράκη-Ήπειρο –Νησιά καθώς και τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες Μικρά Ασία και Πόντο, προσφέροντας σε κάθε μουσικό αντάμωμα στους ακροατές ένα μοναδικό ηχόχρωμα.

Στην μέχρι σήμερα καλλιτεχνική της πορεία η μικτή χορωδία έλαβε συμμετοχή σε διάφορα Festivals αποσπώντας από τους ειδικούς κριτικούς θετικά σχόλια και εύφημες μνείες για τον τρόπο της άψογης ερμηνείας των τραγουδιών και της μουσικής τους πειθαρχίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Στυλιανός Ζαχαρίου.


Νεανική Μικτή Χορωδία ‘Εύφωνον’

Η Νεανική μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου Θεσσαλονίκης, με την επωνυμία ΕΥΦΩΝΟΝ συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2012.

Στο συνεχώς ανανεωμένο ρεπερτόριο της χορωδίας εντάσσονται παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, από τις αλησμόνητες πατρίδες καθώς και τραγούδια από την έντεχνη και λαϊκή Ελληνική μουσική παράδοση.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας έχει ο πρωτοψάλτης και καθηγητής Βυζαντινής μουσικής Στυλιανός Ζαχαρίου.

Ο Χοράρχης - Στυλιανός Ζαχαρίου


Ο Στυλιανός Ζαχαρίου γεννήθηκε το 1973 στα Βρασνά του Νομού Θεσσαλονίκης.

Από μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την ψαλτική τέχνη και το παραδοσιακό Ελληνικό τραγούδι μαθητεύοντας κοντά σε επιφανείς διδασκάλους.

Είναι πτυχιούχος της ανωτάτης εκκλησιαστικής ακαδημίας Θεσ/νίκης και διπλωματούχος μουσικοδιδάσκαλος.

Επί σειρά ετών διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής στα μουσικά σχολεία της Κατερίνης και των Γιαννιτσών και ταυτόχρονα δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει μουσική σε ωδεία και πολιτιστικούς συλλόγους της κεντρικής Μακεδονίας.

Από το 2001 με την ιδιότητα του Γ΄ στη σειρά Ιεροψάλτη για της καθημερινές ιερές ακολουθίες διακονεί το ιστορικό αναλόγιο του μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης.

Το 2005 η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τον διορίζει Πρωτοψάλτη στον περικαλλή ιερό ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου ο οποίος επιτυχώς ιδρύει τον Βυζαντινό χορό με την επωνυμία ‘Φώτιος ο Μέγας’ και την μικτή παραδοσιακή χορωδία του Ναού ‘Μάρκος ο Ευγενικός’.

Κατέχει επίσης την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της δημοτικής μικτής χορωδίας του Δήμου Βόλβης με έδρα την Ασπροβάλτα και την επωνυμία "Άγιος Γεώργιος".

Συνεργάστηκε σε επίπεδο συναυλιών με γνωστούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Έχει εκδώσει CD και DVD με Βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και συμμετείχε σε πολλά μουσικά αφιερώματα στην κρατική και την εκκλησιαστική τηλεόραση.

Τιμήθηκε από πολιτιστικούς φορείς για την προσφορά του στον πολιτισμό και την μουσική σε μια περίοδο κρίσεων και αντιφάσεων.